Ugrás a tartalomra

Közel-Kelet: a Fehér Ház ellenzi a rafahi hadműveletet

Amerika állítólag megpróbálja megakadályozni, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adjon ki Netanjahu ellen.

Joe Biden, Benjamin Netanjahu. - Kép forrása: EPA/MIRIAM ALSTER

Joe Biden, amerikai elnök ismét közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, hogy a Fehér Ház ellenzi Izrael tervezett hadműveletét a gázai Rafah városában.

Eközben Antony Blinken külügyminiszter Szaúd-Arábiában tartózkodik közel-keleti körútjának első állomásán, hogy a gázai túszok szabadon bocsátásáért cserébe tűzszünetet szorgalmazzon.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója az ABC-nek elmondta:

"Ez lesz Blinken miniszter számára a lista élén, hogy továbbra is szorgalmazza az ideiglenes tűzszünetet. Azt akarjuk, hogy körülbelül hat hétig tartson

- részletezte Kirby valamint hozzátette: "

"Ez lehetővé tenné a túszok kijutását, és természetesen megkönnyítené a segélyek bejutását Gáza egyes részeire, különösen északon."

Az Axios című honlap szerint az izraeli kormány olyan lehetséges túszalkut javasolt a Hamásznak, amely magában foglalja, hogy a túszokért cserébe a hadműveletek szüneteltetéséről tárgyaljanak.

A Hamásznak állítólag nincs kifogása az alku ellen, és küldöttséget küld Kairóba.

Bár a háború befejezése a Hamász egyik legfontosabb követelése volt, az izraeli kormánykoalíció jobboldali párti tagjai azzal fenyegetőztek, hogy kilépnek, ha beleegyeznek az általuk "vakmerő alkuba".

Szombaton több ezren tüntettek Tel-Avivban a túszok szabadon bocsátását, valamint Benjamin Netanjahu miniszterelnök és kormánya lemondását követelve, miután egy Hamász-propagandavideóján két fogságban lévő izraeli túszt mutattak be: a 47 éves, magyar-izraeli származázú Omri Miran és az izraeli-amerikai Keith Siegel, aki azt mondta:

"Azt akarom mondani a családomnak, hogy nagyon szeretlek titeket"

- majd beszéd közben elcsuklott a hangja, és sírni kezdett.

A diplomáciai fronton az izraeli média jelentése szerint az Egyesült Államok állítólag megpróbálja megakadályozni, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) letartóztatási parancsot adjon ki Benjamin Netanjahu miniszterelnök és más izraeli tisztviselők ellen állítólagos háborús bűnök miatt.

Netanjahu az X-en posztolta:

"Vezetésem alatt Izrael soha nem fogadja el a Nemzetközi Büntetőbíróság bármilyen kísérletét, hogy aláássa az önvédelemhez való eredendő jogát".

(CBN)

Legfrissebb