Ugrás a tartalomra

Közel háromezer éves agyagedényen szerepel egy izraeli király neve

Tíz évig volt Izrael királya.

Az agyagedény, melyen egy Menahem nevű emberről tesznek említést. Kép forrása: Izraeli Régiségügyi Hivatal

Az Első Templom idejéből származó cserépdarabot találtak Izraelben a régészek amelyen, a Bibliában is megemlített király neve szerepel - számol be a Christian Headlines.

A cserépedény darab, egy korsó fogantyúja, amelyen a héber "Menahem" név szerepel, amely a kutatók szerint az Első Templom időszakának végére (Kr. e. 8-7. század) datálható. A lelet az Izraeli Régiségügyi Hatóság régészeti ásatásai során került elő a jeruzsálemi Ras el-'Amud negyedben.

"Ezen a fontos régészeti leleten a Menahem és Yinahem nevű embereknek írt részvétnyilvánítások találhatók – valószínűleg családtagok halálával kapcsolatban"

- mondta Ron Beeri régész, az ásatások vezetője az Izraeli Régészeti Hatóság nevében.

Ez az első alkalom, hogy "olyan korsónyelet találtak Jeruzsálemben, amelyen ez a név szerepel"

- közölte a szervezet.

A Biblia a 2 Királyok 15:17-20-ban egy "Menáhemről nevű emberről ír, aki Gád fia volt" és aki tíz évig volt Izrael királya. Ő egyike volt az északi királyság, azaz Izrael úgynevezett "gonosz királyainak". A Biblia szerint Menahem: "Gonoszul cselekedett az Úr szemében. Egész uralkodása alatt nem tért el Jeroboám, Nebát fia vétkeitől, amelyeket ő követett el Izraelben. Ekkor Púl, Asszíria királya megszállta az országot, és Menáhem ezer talentum ezüstöt adott neki, hogy megnyerje támogatását, és megerősítse saját hatalmát a királyságban. Menáhem ezt a pénzt Izraeltől követelte. Minden gazdag embernek ötven sékel ezüstöt kellett fizetnie, amelyet át kellett adndi Asszíria királyának.

Nem tudni biztosan, hogy a korsó nyelén lévő "Menáhem" ugyanaz a személy-e, mint akiről a Biblia ír. Mindazonáltal ez a "Menáhem" Salamon templomának idején élt, és átélte a Szentírásban leírt eseményeket.

Legfrissebb