Ugrás a tartalomra

Kormányválság Izraelben: akár még Netanjahu is visszatérhet

Fotó: Financial Times

Az izraeliek ismét bizonytalansággal néznek szembe kormányuk  helyzetének tekintetében.  A kormánykoalíció összeomlásának keddi bejelentése után az ország két forgatókönyv előtt áll: vagy választások októberben, vagy napokon belül új kormány.

A Knesszet a tervek szerint hétfőn szavaz a kormány feloszlatásáról és az októberi választások folytatásáról. Amint azt Danny Danon volt izraeli ENSZ-nagykövet a CBN News-nak elmondta, nem biztos, hogy ez az egyetlen lehetőség.

„Azt tanácsolom, hogy legyenek türelmesek jövő hétfőig.  Mivel sok mindent láttam az izraeli politikában, és emlékszem, amikor a Knesszetben voltam, már megszavaztuk a kormány [feloszlatását], majd másnap új kormányt alakíthattunk.  Tehát még nincs vége”

– mondta Danon.

Ennek egyik oka az, hogy Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök és ellenzéki vezető a jelenlegi Knesszet-tagokkal beszélget.

„A Knesszetnek vannak olyan tagjai, akik elszakadhatnak a pártjuktól, és ezt látjuk Yaminában.  Ez az, ami eleve megbuktatta a kormányt.  Naftali Bennettet parlamenti képviselőtársai elhagyták.  Tehát ha ez megtörténik, és Netanjahu össze tud hozni 61 helyet [az izraeli 120 fős parlamentben], akkor még mindig lehetséges, hogy Izrael elkerülheti a választásokat”

– mondta John Waage, a CBN News főszerkesztője.

„Úgy gondolom, hogy a Knesszetnek számos tagja megérti, hogy ez jobb lenne az országnak és a politikai karrierjüknek, mert különben nem fognak tudni visszakerülni a Knesszetbe”

– mondta Danon.

„Tehát az egyetlen  Az a lehetőség, hogy továbbra is érintettek maradjanak, ha ténylegesen új kormányt alakítanak a meglévő Knesszeten belül”

-magyarázta.

Ennek másik oka az iráni fenyegetés.  Danon kifejtette, hogy több hónap stabil kormány nélkül nagyobb veszélyt jelentene Izraelre nézve.

"Ha el tudjuk kerülni a választásokat, ez a helyes lépés, mert ellenségeink keresik és valószínűleg megpróbálnák kihasználni az izraeli helyzetet"

- mondta Danon.

"Tekintettel a hétfőre tervezett knesszeti szavazásra, valószínűleg az izraeliek addigra tudni fogják, hogy lesz-e új kormányuk, vagy az elmúlt három és fél évben az ötödik választást fogják tartani"

– mondta Danon.

Legfrissebb