Ugrás a tartalomra

Korán-égetés: a svédek után a dánok is akcióba léptek

A török külügyminisztérium szerint ez következményekkel járhat.

A Dán Hazafiak nevű csoport a koppenhágai iraki nagykövetség előtt - forrás: REUTERS

Tüntetők kisebb csoportja a koppenhágai egyiptomi és török nagykövetségek előtt égette el a Korán egyik példányát.

Az index beszámolói szerint a tüntetést a Dán Hazafiak nevű csoport szervezte hétfőn a koppenhágai iraki nagykövetség előtt, kedden pedig az egyiptomi és a törökországi nagykövetségek előtt égették el a Korán egyik példányát.

A török külügyminisztérium az eseményre reagálva kijelentette, hogy határozottan elítéli a Korán elleni "támadásokat". Elmondásuk szerint a dán hatóságok nem tudják, hogy milyen következményei lehetnek az ilyen jellegű megmozdulásoknak.

Irak a Svédországban történt Korán-égetésekkel kapcsolatban kijelentette, hogy amennyiben még egy ilyen eseményre kerül sor, megszakítják diplomáciai kapcsolataikat az országgal. – írja a 24.hu

" Tájékoztatom a svéd kormányt, hogy a Kegyes Korán svéd földön történő elégetésével kapcsolatos incidens megismétlődése a diplomáciai kapcsolatok megszakítását teszi szükségessé"

– áll Mohamed Sía Al-Szudáni, iraki miniszterelnök hivatalának közleményében.

Dánia provokatívnak és szégyenletesnek nevezte a történteket  és elítélte a Korán-égetést, azonban kiemelte, hogy „ a szabad véleménynyilvánítást és gyülekezés szabadságát tiszteletben kell tartaniuk.”

"Megismételtem, hogy Dánia elítéli ezeket a kisszámú ember által elkövetett szégyenletes cselekményeket. Hangsúlyoztam, hogy minden tüntetésnek békésnek kell maradnia"

– írta Lars Lokke Rasmussen, dán külügyminiszter az X (korábban Twitter) nevű közösségi platformon.

Legfrissebb