Ugrás a tartalomra

Videó: Mark Zuckerberg bocsánatot kért az áldozatok családtagjaitól

Az egyik szenátor szerint a Meta emberek haláláért felelős.

Mark Zuckerberg az áldoatok családtagjaihoz fordul, akik szexuális bűncselekményekben érintett gyermekek fotóit tartják a magasba. Kép forrása: politico

A szerdai kongresszusi meghallgatás nem volt indulatoktól mentes, de Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója bocsánatot kért a szexuális ragadozók által elkövetett bűncselekményekben érintett áldozatok családtagjaitól.

Ahogyan arról beszámoltunk, szerdán kongresszusi meghallgatásra került sor az Egyesült Államokban, ahol felelősségre vonták a legnagyobb közösségi média hálózatok vezérigazgatóit a platorfmokon tevékenykedő szexuális ragadozókkal kapcsolatban.

"A közösségi médiumok kezén vér szárad."

– fogalmazott Lindsey Graham szenátor szerdán a Facebook, az Instagram, a TikTok, az X, a Snapchat és a Discord közösségi médiumokat üzemeltető vállalatok vezérigazgatóinak kongresszusi meghallgatásán Washingtonban.

Az Instagramot és Facebookot üzemeltető Meta elnök-vezérigazgatójához fordulva Lindsey Graham republikánus szenátor úgy fogalmazott, hogy tisztában van azzal, hogy nem célzottan teszik ezt, de a cég „terméke embereket öl meg”.

Egyebek mellett arra a tragikus esetre utalt, amelyben egy fiatal, 17 éves dél-karolinai képviselő fia nemrégiben öngyilkos lett egy Instagramon működő zsarolócsoport miatt.

A felsőház jogi bizottságának elnöke, a demokrata Dick Durbin szenátor statisztikákat idézve a „sexortion” ugrásszerű megnövekedésével szembesítette a cégvezetőket. 

A „sexortion” a fiatalok szexuális jellegű zsarolása, amelyben a bűnözők fiatalkorúaktól fotókat és videókat csalnak ki.

A gyerekek internetes platformokon tapasztalható szexuális kizsákmányolásáról, valamint a gyermekek érdekében tett lépéseikről a republikánus és demokrata szenátorok egyaránt kérdéseket tettek fel a cégvezetőknek a meghallgatáskor. Ez időnként éles szóváltást eredményezett. 

A Meta-vezérigazgató Mark Zuckerberg az áldozatok hozzátartozói felé fordulva bocsánatot kért mindenért, amin a családoknak keresztül kellett menniük.

Elmondása szerint vállalata az elmúlt 8 évben mintegy 30 olyan eszközt és forrást bocsátott a szülők rendelkezésére, amelyek segítik a gyermekek közösségimédia-használatának korlátozását a szülők számára. Kijelentette azonban, hogy a mentális egészség komplex kérdés, tudományos kutatásokkal igyekezett alátámasztani, hogy nincs okozati összefüggés a fiatalok rossz mentális állapota és közösségimédia-használata között.

(Index)

Legfrissebb