Ugrás a tartalomra

Kommentelők kereszttüzében Ferenc pápa: szerinte az emberiség "alapvetően jó"

Többen kifejtették, hogy állítása ellentétes az alapvető keresztény teológiával.

Ferenc pápa a 60 minutes-nek adott interjújában. - Kép forrása: Youtube

Ferenc pápa kijelentése, mely szerint az emberiség alapvetően jó, heves vitát váltott ki a közösségi médiában.


Ferenc pápa ellenérzéseket váltott ki sokakból a közösségi médiában, amiért azt mondta, hogy az emberi szív "alapvetően jó" a "60 Minutes"-nek adott interjújában. Az interjú során Norah O'Donnell megkérdezte tőle, hogy mi ad neki reményt, amikor a világra tekint.

"Minden."

- felelte a pápa.

"Látunk tragédiákat, de látunk sok szép dolgot is"

- mondta.

"Hősies anyákat, hősies férfiakat, férfiakat, akiknek reményeik és álmaik vannak, nőket, akik a jövőbe néznek. Ez sok reményt ad nekem."

Ezek után Ferenc pápa elmondta, hogy szerinte az emberek, alapjába véve "jók", amely állításával kapcsolatban sokan kifejtették ellenvetéseiket.

"Az emberek élni akarnak. Az emberek előre törnek. És az emberek alapvetően jók. Mindannyian alapvetően jók vagyunk. Igen, vannak gazemberek és bűnösök, de maga a szív jó."

- mondta.

Az X-en sok kommentelő bírálta a pápát az elhangzottak miatt, többek között azzal vádolták, hogy nem érti az evangélium alaptételeit.

"Ez ellentétes az alapvető keresztény teológiával"

- írta Erick Erickson rádiós műsorvezető.

"Mindannyian bűnösök vagyunk. Nem csak 'néhány bűnös' van."

Volt, aki egyenesen eretneknek nevezte a pápát.

"Ha ez igaz, akkor nincs szükségünk Megváltóra, aki meghal a kereszten. Tehát ez a pápa eretnek"

- írta Eric Metaxas író.

Allie Beth Stuckey író és a "Relatable" podcast műsorvezetője a Szentírást idézte, amely hangsúlyozza az emberiség bűnös természetét és azt, hogy egyedül Isten a jó.

"Ez a kereszténység lényege. Mert ha mindenki alapvetően jó, akkor az evangélium nem jó hír. Ha az evangélium nem jó hír, akkor mi értelme van?"

- tette fel a kérdést.

Más X-felhasználók megjegyezték, hogy Ferenc megjegyzése egybecseng a pelagianizmus egyik állításávál mely szerint az emberiség alapvetően jó. Az Encyclopedia Britannica szerint a pelagianizmus Pelagiusról, egy szerzetesről kapta a nevét, akit Kr. u. 418-ban kiátkoztak a katolikus egyházból. Abban az időben több zsinat is elítélte a pelagianizmust, többek között Hippói Szent Ágoston is a "Vallomások" című művében.

(CrossWalks)

Legfrissebb