Ugrás a tartalomra

Kirúgták a CNN Hamász-párti újságíróját

A közösségi oldalakon méltatta a Hamász terroristáit az izraeliek meggyilkolásáért.

Abdel Qader Sabbah, a CNN egykori, és az AP szabadúszó riportere

Abdel Qader Sabbahot az Honest Reporting nevű médiafigyelő szervezet buktatta le.

A CNN szerdán bejelentette, hogy nem alkalmazza többé a gázai riportert, miután egy médiafelügyeleti szervezet leleplezte, hogy nyíltan támogatja a Hamász terrorszervezetet.

A Honest Reporting vizsgálata feltárta, hogy Abdel Qader Sabbah szabadúszó régóta méltatja a Hamász terroristáit, az izraeliek meggyilkolásáért, megosztja a terrorszervezet propagandavideóit, és a közösségi médiában, főként a Facebookon rágalmazza a zsidó államot.

A CNN szóvivője elmondta, hogy a médium "gondosan átnézte" azokat az újságírói anyagokat, amelyeket Sabbah az elmúlt kilenc hónapban küldött nekik, és arra a megállapításra jutottak, hogy azok megfelelnek a szabványaiknak.

"Ugyanakkor nem voltunk tisztában ennek az egyénnek a közösségi posztjaival, és elismerjük, hogy azok rendkívül sértőek. Ennek fényében a továbbiakban nem fogjuk használni az anyagait a jövőben".

Sabbah már egy évtizeddel ezelőtt is posztolt magáról képeket a Hamász vezetőivel, többször is megosztotta a terrorszervezet utasitásait, propagandavideót készített a terrorszervezetnek, és nemrégiben egy olyan fotót is közzétett, melyen a "Kiképzési Igazgatóság" egyenruháját viseli. Ez a testület hivatalosan a Palesztin Hatóság rendőrsége és belügyminisztériuma alá tartozik, Gázában azonban ezeket a kormányzati ügynökségeket ténylegesen a Hamász irányítja. - írja a Közel-Keleti Médiakutató Intézet (MEMRI).


Áprilisban, alig hat hónappal a Hamász Izrael elleni brutális támadása előtt a csoport Al-Kasszam Brigádjainak "Készenlét" című videóját tette közzé.

Sabbah szolgáltatásait az Assosiated Press is igénybe vette a háború alatt, és közzétette fotóit a kórházba került gázaiakról és lerombolt épületekről. Az Honest Reporting közölte, hogy elküldte a globális médiaügynökségnek ugyanazokat a kérdéseket, amelyeket a CNN-nek is feltett Sabbah eredendő elfogultságával kapcsolatban, de még nem kapott választ.

A csoport szerint Sabbah-t a 11. újságíró, akit 2022 augusztusa óta az általuk végzett vizsgálatok miatt áthelyeztek, felfüggesztettek vagy elbocsátottak.

(WIN)

Legfrissebb