Ugrás a tartalomra

Zsidónak öltöztetett Júdás bábukat készítettek Lengyelországban

Hasonlóan ünnepeltek a hollandok is.

Botokkal ütögetik a zsidónak öltöztetett bábut a 2019-es ünnepségen - Hubert Lewkowicz / AFP

Zsidókat gyalázó rendezvényekkel emlékeztek meg lengyel és holland lakosok Jézus feltámadásáról.

A lengyel Pruchnik városban már régóta hagyomány, hogy a húsvéti ünnepeken minden évben összegyűlnek, és megemlékeznek Jézus kereszthaláláról és feltámadásáról. A helyiek ünneplési stílusa azonban eltér a megszokottól.
Az ünnepség részeként először botokkal ütlegelték, majd tűzbe dobták és elégették a Jézust eláruló Iskariótes Júdást szimbolizáló ember nagyságú bábut, akinek zsidó mivoltára a fején elhelyezett zsidó kalap utal.

"Az ilyen események a történelem folyamán vérvádakhoz, diszkriminációhoz és pogromokhoz vezettek ártatlan zsidó emberek ellen"

– tiltakozott a bábu elégetése ellen Amichai Chikli, Izrael diaszpóraügyeiért, és az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős minisztere az izraeli lengyel nagykövetnek írt levélben.

A 2019-es botrány után Purchnik ugyan úgy tűnik változtatott a hagyományokon, azonban a helyiek közül valaki idén ismét elkészítette a bábut. A lakosok elmondásuk szerint hamar intézkedtek és eltávolították a zsidónak öltöztetett figurát.

Egy holland kis településen pedig egyenruhába öltözött férfiak énekelték a városi körmenetben, hogy ,,a zsidók hamis tanácskozásukkal feláldozták Jézus Krisztust a kereszten.”

A holland énekeket a nagy befolyással bíró rabbi, Lody van der Kamp részéről érte kritika.

"Számomra érthetetlen, hogy Ootmarsum lakosai hogyan énekelhetnek ilyeneket, ismerve városuk történelmét, hogy a városban négy zsidót is lelőttek a holokauszt idején"

– fejtette ki a rabbi.

A feddés következtében a körmenet szervezőbizottsága megváltoztatta  a dal szövegét, és a „zsidó” szót a „nép” szóra cserélték.

A menetben résztvevő énekesek azonban nincsenek elragadtatva a döntéstől, ők továbbra is ragaszkodnának ahhoz, hogy Isten fiának meggyilkolásáért a zsidó népet vádolják.

"Nem értek egyet azzal, hogy ez a szép hagyomány külső nyomás alá kerül"

– nyilatkozta Lars Telgenhof, a felvonulás egyik tagja.

(TOF)

Legfrissebb