Ugrás a tartalomra

Kínos: kifütyülték a női futóverseny transznemű győztesét

Így nem volt túl nehéz dolga...

A tömeg kifütyülte a biológiai férfiként magát lányként azonosító középiskolás diákot, aki a női versenytársait megelőzve ért célba a lányok állami bajnoki futamában.

Aayden Gallagher, az oregoni Portlandben található McDaniel High School másodéves tanulója lányként versenyzett a Portland Interscholastic League bajnokság elődöntőjében. Ott a teljesítménye alapján kvalifikálták őt a lányok állami döntőjébe.

A The New York Post szerint a sportoló "két tizedmásodperccel" nyerte meg a lányok állami bajnoki címét.

A találkozón a közönség kifütyülte, amikor Gallaghert állami bajnokként ünnepelték a női 200 méteres kategóriában.

"Gallagher a 400 méteres előfutamban 56,14-es idővel, 0,23 másodperces előnnyel végzett az első helyen"

- számolt be a The New York Post.

"A a 200 méteres előfutamban Gallagher a második helyen végzett, 24.49-es idővel és körülbelül 0.17-el volt lassabb, mint az első helyezett".

Riley Gaines, az NCAA korábbi úszója szombaton az X-en közzétett posztjában szarkasztikusan így utalt a helyzetre:

"Egy újabb büszke pillanat a női sport számára"!

A női sportok szószólója megosztott egy videót, amelyen a tömeg kifütyülte, ahogy Gallagher áthaladt a célvonalon.

"Aayden Gallagher (férfi) most lett első az oregoni állami bajnokságon női 200 méteren, miután a 400 méteren második helyezést ért el"

- írta Gaines.

"Csak hallgassátok a kifütyüléseket. Az emberek már rég túltették magukat ezen... itt az ideje."

Gaines, aki a női sportok méltányosságának szószólója, többször is megosztotta történetét, amikor a 2022-es Nemzeti Főiskolai Atlétikai Szövetség bajnokságán arra kényszerült, hogy a transz-identitású atlétával, Lia (Will) Thomasszal versenyezzen.

Gaines szerint az NCAA arra kényszerítette a női sportolókat, hogy ne csak Thomas ellen versenyezzenek, hanem ugyanabban az öltözőben kellett öltözniük, ahol egy biológiai férfi. És annak ellenére, hogy a 200 méteres gyorsúszásban a férfi sportolóval holtversenyben az ötödik helyet szerezte meg, Gaines szerint az NCAA egyik tisztviselője azt mondta neki, hogy Thomasnak fotózás céljából a kezében kell tartania a trófeát.

Egy külön posztban az X-en az oregoni találkozóról Gaines ezt írta:

"Nézd meg a lányokat a dobogón, ahogy tapsolnak, amikor a 2. helyet (a jogos győztest) kihirdetik. Aztán nézd meg őket, amikor a [fiú] nevét bemondják. Ne mondjátok már, hogy a lányoknak ezzel semmi bajuk nincs, mert nem így van. Ez szívszorító..."

Az Oregoni Iskolai Tevékenységek Szövetségének kézikönyve kimondja, hogy a diákok abban az atlétikai csapatban versenyezhetnek, amelyik megfelel az általuk választott nemi identitásuknak, és elmagyarázza, hogy a szabályzatot az Oregoni Oktatási Minisztériummal együtt dolgozták ki.

"Az OSAA arra törekszik, hogy a diákok a következetesen kinyilvánított nemi identitásuknak megfelelő atlétikai vagy tevékenységi programban vehessenek részt, miközben minden diák számára tisztességes és biztonságos környezetet biztosít"

- áll a kézikönyvben.

(CP)

Legfrissebb