Ugrás a tartalomra

Kína:megduplázták a lelkészre kiszabott bírságot

Az első bírságot két éve kapták.

Yang Xibo, a kínai Xunsiding gyülekezet lelkésze feleségével és gyermekével - forrás: Twitter

Vallási tevékenységek szervezésére hivatkozva több mint 55 ezer dollárros büntetést szabtak ki a kínai hatóságok egy ismert kínai lelkipásztorra és feleségére.

"Június 28-án a kínai tisztviselők végrehajtották és megduplázták a pénzbírságot a Xunsiding egyház ismert lelkipásztora, Yang Xibo (Yang Cibo) és felesége, Wang Xiaofei (Wang Cia-o-fey) ellen. Összesen 400 ezer jüannal (~18,5 millió forint) tartoznak"

- áll a ChinaAid, emberi jogi visszaéléseket figyelő szervezet közleményében.

A házaspár az elmúlt két évben állítólag megpróbált fellebbezni a bírságon, de a ChinaAid beszámolói szerint minden ezzel kapcsolatos kérelmüket elutasították.

A kormány állítólag 2019-ben tiltotta be a gyülekezet működését, amelynek következtében a rendőrök harminc napon át razziáztak, és követték a pásztor minden lépését.

A kínai Xunsiding gyülekezet tagjai - forrás: ChinaAid

Ahelyett, hogy a házaspár meghajlott volna a Kínai Kommunista Párt (KKP) követelése előtt, a hírek szerint szembeszálltak a paranccsal, és kijelentették, hogy nem fizetik meg a büntetést, és továbbra is tartottak Istentiszteleteket. - számol be a Faithwire.

"Hála Istennek, hogy részünk lehet az Ő nyomorúságában, és különösen hálásak vagyunk, hogy a földön nincs vagyonunk a bíróság által kikényszerített végrehajtásra, amely mindenképpen Isten nagy kegyelme"

- írta a házaspár.


A házaspár "összejövetelek szervezéséért" 2021. július 29-én kapta az első bírságot. A követelt összeg akkor körülbelül 30 938 dollár volt, amelyet azért kaptak, mert az Állami Vallásügyi Hivatal jóváhagyása nélkül tartottak Istentiszteleteket.

A problémák már régóta fennállnak, mivel Yang Xibo már a negyedik generáció, aki a Xunsiding gyülekezetet vezeti. Az egyház korábbi vezetőinek is vádakkal és börtönbüntetéssel kellett szembenéznie, mivel nem akartak csatlakozni a KKP által folyamatos ellenőrés alatt tartott Három Ön Hazafias Mozgalom egyik egyházához, és a KKP által bejegyzett egyik protestáns felekezethez sem.
Legfrissebb