Ugrás a tartalomra

Amerikai jelentés: Kína két covid vakcina kifejlesztésébe is belekezdett a járvány kitörése előtt

Egy amerikai szenátusi jelentés szerint nem állatokról terjedt át a vírus.

Photo by Mufid Majnun / Unsplash

Kínai kutatók 2019 novemberében, a járvány hivatalos kezdete előtt kezdhették meg két Covid-vakcina kifejlesztését - állítja egy amerikai szenátusi jelentés.

Az állítások egy 300 oldalas dokumentumban szerepelnek, amely arra a következtetésre jutott, hogy a világjárvány nagy valószínűséggel egy laboratóriumi szivárgásból ered, és egy "kutatással kapcsolatos incidens" eredménye volt Wuhanban.

A jelentés szerint az az elmélet, miszerint a Covid-19 egy piacon az állatokról az emberekre ugrott át, már nem érdemli meg a "pontosság vélelmét".

A jelentés azzal érvelt, hogy a kínai kutatók a jelek szerint 2019 novemberében kezdték meg legalább két Covid-vakcina kifejlesztését a Wuhan-i Virológiai Intézetben (WIV), ami azt jelenti, hogy "a SARS-CoV-2 már a világjárvány ismert kitörése előtt jelen lehetett a WIV-ben".

Az állítások további hitelt adnak a laboratóriumi szivárgás elméletének, és alátámasztják azokat a vádakat, hogy Kína eltussolta a járvány korai eseteit.

Az Axios számára nyilvánosságra hozott 300 oldalas jelentés a szenátus Egészségügyi, Oktatási, Munkaügyi és Nyugdíjbizottsága által októberben közzétett 35 oldalas összefoglaló teljes változata.

"A Covid-19 világjárvány nagy valószínűséggel egy kutatással kapcsolatos incidens eredménye volt. A nyilvánosságra hozott és függetlenül ellenőrizhető új információk megváltoztathatják ezt az értékelést"

-áll a jelentésben.

A jelentés azt javasolta, hogy a természetes átvitel elméletének híveinek "világos és meggyőző bizonyítékokkal kell alátámasztaniuk" érvelésüket.

(Telegraph)

Legfrissebb