Ugrás a tartalomra

Kimondták az ítéletet: dolgozatot kell írnia a halállistát készítő kapuvári diáknak

Egyik osztálytársának azt is elárulta, hogy sorozatgyilkosnak készül.

A 17 éves kapuvári diák ősszel azzal dicsekedett egy neo-náci csoportban, hogy származása miatt meg fogja ölni az egyik osztálytársát - számol be a mandiner.

Pszichológushoz kell járnia, és egy dolgozatot írnia a lelkiismereti, vallási szabadságról és a megkülönböztetés tilalmáról annak a 17 éves kapuvári diáknak, aki halállistát vezetett, és tavaly ősszel egy internetes csoportba azt írta, meg fogja ölni az egyik osztálytársát a származása miatt.

A Győri Törvényszék emellett két és fél év felfüggesztett fogházbüntetésre is ítélte a fiút, akinek szerintük pszichoterápiára is szüksége van. 

A fiú 2022 tavaszától kezdett kifejezett érdeklődést mutatni a II. világháború, Hitler és a nácizmus eszméi iránt, és tavaly szeptemberben ilyen témájú könyveket és jelképeket vásárolt az internetről, valamint egy fekete, 8 centiméter pengehosszúságú kinyitható zsebkést, amelynek markolatán karcolt horogkereszt látható.

A kapuvári diák készített egy „halállistát” iskolai mészárlásához, amelyen osztálytársai és tanárai szerepeltek, egyik osztálytársának pedig elárulta, hogy sorozatgyilkos akar lenni.

A kisalföld.hu beszámolói szerint M. Roland tagja volt több olyan csevegő csoportnak is, amelyek II. világháborús témákkal foglalkoznak, és elsősorban a feltett háborús videókat nézegette.

Hasonló érdeklődésű ismerőseinek az iszlám állammal kapcsolatos videókat is küldött és mutogatott, időnként olyat, amelyekben lefejeztek embereket. A 17 éves fiú többször annak is hangot adott, hogy a videón látottakat ő is megcsinálja az általa elítélt, különböző vallású és származású emberekkel. 

Legfrissebb