Ugrás a tartalomra

Kim Dzsong Un meggyilkolását szimulálja az USA és Dél-Korea egy hadgyakorlatban

Régóta fontolgatják az észak-koreai diktátor kiiktatását.

A dél-koreai és az amerikai zászló egymás mellett lobog a dél-koreai Yonginban 2016. augusztus 23-án. Ken Scar/U.S. Army

Egy magas rangú dél-koreai védelmi tisztviselő szerint Washington és Szöul fontolóra vette az észak-koreai vezető meggyilkolását - számol be a Libertarian Institute.

Shin Won-sik dél-koreai védelmi miniszter a múlt hónapban újságíróknak kifejtette, hogy az amerikai nukleáris fegyverek bevetése vagy Kim Dzsong Un észak-koreai legfőbb vezető meggyilkolása olyan lehetőségek, amelyekről Washington és Szöul tárgyal. 

"Bár nehéz nyíltan megvitatni a lefejezést, a Koreai Köztársaság és az Egyesült Államok különleges műveleti erői... kiképzést tartanak"

- mondta Won-sik, valamint hozzátette:

"Ez a kiképzés légi manőverekre, kulcsfontosságú létesítmények elleni rajtaütésekre és a belső akciók végrehajtására irányul".

Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta a feszültség meredeken nőtt a Koreai-félszigeten. A jelenlegi kormányzat feladta a Donald Trump-korszak diplomáciáját Phenjannal. Biden a térségbe telepített Amerika legfejlettebb fegyverei közül néhányat, és fokozta a Dél-Koreával való katonai szerepvállalást. 

Phenjan a washingtoni provokációkra katonai képességeinek fokozásával válaszolt. Észak-Korea több rakétakísérletet hajtott végre, többek között interkontinentális ballisztikus rakétákkal. Phenjan 2023-ban sikeresen pályára állított egy katonai műholdat, és idén még hármat tervez. 

Kim és más vezető észak-koreai tisztségviselők tavaly többször is figyelmeztettek arra, hogy az amerikai és dél-koreai katonai tevékenységek a nukleáris háború szélére sodorták a félszigetet.

Egy nagyszabású beszédében Kim kifejtette, hogy Phenjan a következő évben tovább fogja folytatni atomfegyverprogramját.

Legfrissebb