Ugrás a tartalomra

Kiderült mitől függ leginkább az ember boldogsága

Kutatással mutatták ki a boldogság receptjét.

Photo by Fuu J / Unsplash

Kutatással mutatták ki a boldogság receptjét - számolt be az Index.

Dr. Robert Waldinger a Harvard Medical School pszichiátriai klinikai professzora, a Harvard Study of Adult Development igazgatója vezette a kutatást, ez az intézet indította 1938-ban a legátfogóbb boldogságkutatási projektet, hogy megfejtse az élet nagy titkát.

Az alanyokat tinédzserkortól időskorig vizsgálták, és rögzítették a testmozgási, étkezési szokásaikat, házassági elégedettségüket, egészségügyi állapotukat fizikailag és mentálisan, valamint az életükben felmerülő nagyobb akadályokat, problémákat is.

A kérdőívekre, orvosi adatokra, tesztekre támaszkodó végső következtetés szerint a legegészségesebb és legboldogabb résztvevők halmaza egy dologban egyezett: az emberi kapcsolatokban.

Nem a sport, a tudatos táplálkozás, a karrier tette boldoggá az embereket, hanem az őket körülvevő emberek, a barátságok, a felszínes vagy mély pozitív kapcsolódások.  Waldinger hozzáfűzte, mindenki szembesül nehézségekkel, veszteségekkel. kihívásokkal, a kérdés, hogy meg tudunk-e küzdeni velük. A megküzdéshez elengedhetetlenek a jó emberi kötelékek, nem feltétlenül a párkapcsolatok, de a barátságok vagy olyan szeretteink, akikre támaszkodhatunk. Mindenkinek szüksége van legalább egy olyan emberre az életében, akiről úgy érzi, hogy védőháló a számára, aki segítene, ha valóban bajba kerülne. Azok a vizsgálatban részt vevők, akiknek nem volt ilyen támogató kapcsolata, egy ember sem, akit az éjszaka közepén felhívhatnak, ha bajba kerülnek, krónikusan stresszesek voltak.

(Index)

Legfrissebb