Ugrás a tartalomra

Felmérés: ezért nem akarnak gyermeket vállalni az ausztrál fiatalok

Szerintük a világ másképp működik, mint az előző generációk idejében.

Photo by Marisa Howenstine / Unsplash

Egy friss felmérés szerint egyre kevesebb ezredfordulós és Z generációs fiatal vállal gyermeket.


Az ausztrál Red Bridge kutatócég frissen közzétett adatai szerint az 18 és 34 év közöttiek több mint fele anyagi kihívások miatt dönt úgy, hogy nem vállal gyereket.

A gyermekvállalástól elzárkózó fiatalok 35 százaléka egyetemi végzettséggel rendelkezik, 33 százalékuk hetente több mint 2000 dollárt keres, és alig kevesebb mint felük nem rendelkezik saját otthonnal.

A Red Bridge igazgatója, Kos Samaras szerint a kutatások azt mutatják, hogy a fiatalok anyagilag annyira szorult helyzetben vannak, hogy még a gyermekvállalás gondolatát sem engedhetik meg maguknak.

"A fiatalabbaknak olyan összeget kell kifizetniük jelzáloghitelre vagy albérletre, ráadásul diákhitel-adósságuk is van, és gyakran a lehetőségeiken felül élnek"

- mondta a news.com.au-nak.

Samaras elmondta, hogy szerinte a fiatal ausztrálok valószínűleg későbbre tervezik a gyermekvállalást, de addigra már "nehezebb" lesz számukra a helyzet.

"A korábbi generációk nagyjából a 30-as éveik végére érték el az anyagi biztonságot, a Z generációsoknak és az ezredfordulósoknak viszont ez eltarthat jóval a 40-es éveikig is."

- mutatott rá.

Nem könnyítik meg a helyzetet az ausztrál influenszerek sem, akik közül többen Instagrammon, vagy különböző műsorokban fejtették ki aggodalmaikat a gyermekvállalás kapcsán.

Többen közülük szintén az anyagiakra hivatkoznak, de volt olyan is, aki egy listát osztott meg arról, hogy miért nem hajlandó gyermeket vállalni. Ezen okok között szerepelt például az, hogy "a gyerekek néha durvák tudnak lenni" és az, hogy "a gyermekedért a halálodik felelősséggel tartozol".

Egy influenszer, Laura Henshaw 30 évesen házasodott meg, és elindította az "Akarok-e gyereket" c. podcastját, ahol több mint 1000 emberrel beszélgetett a témáról.

Hershaw csak megerősíteni tudta a tényt, hogy a fiatalok zöme az agyagiak miatt ódzkodik a gyermekvállalástól.

"A megélhetési költségek miatt a legtöbb pár mindkét jövedelemére szükség van a háztartás fenntartásához, ami nagyon különbözik az előttünk élő generációktól, amikor még sokkal gyakoribb volt, hogy egy szülő otthon tudott maradni, míg a másik szülő dolgozott"

- fejtette ki.

Hershawnak saját elmondása szerint azért vannak kétségei a gyermekvállalás felől, mert tart attól, hogy nem tudná összeegyeztetni a családi életet a karrierével.

"Legnagyobb félelmem az, hogy mindkettőt meg tudom-e csinálni? Lehet-e karriert csinálni és gyerekeket nevelni? Attól tartok, hogy már nem leszek releváns"

- mondta.

(NYP)

Legfrissebb