Ugrás a tartalomra

Kiderült: ezért gyújtotta fel magát a katona az izraeli nagykövetség előtt

A férfi a kórházban belehalt a sérüléseibe.

Amerikai hatóságok fésülik át a területet a washingtoni izraeli nagykövetség épületénél. - Kép forrása: Daily Mail

Meghalt az amerikai légierő aktív szolgálatot teljesítő tagja, aki felgyújtotta magát a washingtoni izraeli nagykövetség előtt, és a "Szabad Palesztinát" kiabálta az Izrael és a Hamász közötti háború elleni tiltakozásul.

A huszonöt éves Aaron Bushnell a texasi San Antonióból a Twitchre feltöltött videóban lefilmezte magát, ahogy egy folyadékkal leönti a testét, és meggyújtja magát. A férfit később életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

A légierő szóvivője hétfőn arról tájékoztatta a CBS News-t, hogy a férfi vasárnap este meghalt. Bushnell vasárnap délután 1 óra körül gyújtotta fel magát, a rendőrség és az amerikai titkosszolgálat is reagált az esetre.

A CBS Newsnak adott nyilatkozatában az izraeli nagykövetség megerősítette, hogy egyik munkatársuk sem sérült meg a tüntetés következtében.

A Talia Jane független újságíró által rendelkezésre bocsátott videón Bushnell katonai ruhában látható, amint kijelenti, hogy "nem lesz többé cinkosa a népirtásnak". A férfi a videón az amerikai légierő tagjaként azonosította magát. Többször is azt kiabálta, hogy "Szabadítsátok fel Palesztinát!", miután felgyújtotta magát.

Bushnell Twitch-csatornáját azóta eltávolították - írja a CBS News.

A légierő tagja nem az első tüntető, aki felgyújtotta magát válaszul az Izrael és a Hamász közötti háborúra. Mint arról a CNN decemberben beszámolt, egy tüntető felgyújtotta magát az atlantai izraeli konzulátus előtt.

Darin Schierbaum atlantai rendőrfőnök szerint az akció "valószínűleg egy szélsőséges politikai tiltakozás volt", a hatóságok pedig egy palesztin zászlót foglaltak le a helyszínen.

Bushnell azt követően gyújtotta fel magát a washingtoni izraeli nagykövetség előtt, hogy az Egyesült Államok múlt kedden harmadszor is megvétózta az Izrael és a Hamász közötti háborúban tűzszünetet követelő ENSZ-határozatot.

A 15 tagú Biztonsági Tanács 13-1 arányban szavazott, az Egyesült Királyság tartózkodott.

"Továbbra sem hisszük, hogy ez a megfelelő időpont egy általános tűzszünetre, amely a Hamász kezében hagyja az irányítást, és enyhíti a túszok szabadon bocsátásának felelősségét"

- mondta John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője a szavazás után újságíróknak.

(CP)

Legfrissebb