Ugrás a tartalomra

"Ej, ráérünk arra még"- kiderült mi állhat a rendszeres halogatás hátterében

Nem mindegy, hogyan viszonyulunk a jövőhöz.

Kép forrása: Healthwire

A Tokiói Egyetem új kutatásában közel 300 fiatal vett részt, és az eredmények szerint a halogatás erősen összefügg a jövőhöz való hozzáállással.

A Tokiói Egyetem Művészeti és Tudományos tanszékén Saya Kashiwakura végzős hallgató és Kazuo Hiraki professzor közösen vizsgálták a halogatás és a jövőről alkotott kép közötti kapcsolatot - számol be az Index.

Kutatásuk során arra jutottak, hogy

a halogatás egy olyan jelenség, amely sokkal több emberre jellemző, mint azt eredetileg feltételezte, és szoros összefüggésben van az egyén jövővel kapcsolatos perspektívájával.

Megállapították, hogy ha valaki figyelmen kívül hagyja a jövőt, vagy nehézséget okoz neki a jelenlegi cselekvések és a jövőbeli eredmények összekapcsolása, akkor biztos, hogy jellemző lesz rá a halogató attitűd. Ez a kapcsolat Kashiwakura és Hiraki szerint annak tudható be, hogy

"a súlyos halogatók általában pesszimistábbak a jövőt illetően."

A felmérés fiatalok körében készült, és a résztvevők a stresszről és jólétükről nyilatkoztak, valamint arról, hogy ezek hogyan változtak az életükben például az elmúlt tíz évben. Az eredmények alapján a résztvevőket négy csoportba sorolták pesszimista-optimista hozzáállásuk szerint, és ezen belül elkülönítették őket súlyos, közepes és alacsony halogatókra.

Kashiwakura megjegyezte, hogy az optimista emberek, akik nem várják, hogy a jövőben több stressz érje őket, mint a jelenben, kevésbé valószínű, hogy súlyos halogatókká válnak.

A kutatás arra is rámutatott, hogy nem csak az átélt stressz mértéke, hanem az arról alkotott felfogás megváltoztatása is befolyásolja a halogatási szokásokat. A mögöttünk és az előttünk álló tíz (tehát összesen 20) évre vonatkozó hozzáállás tehát döntő szerepet játszik abban, hogy valaki súlyos vagy átlagos halogató lesz-e.

Érdekes módon a kutatás nem talált összefüggést a halogatás és az önmagunkhoz való hozzáállás vagy az életcélok között.

A kutatás eredményei azért is fontosak, mert hozzájárulhatnak a halogatás hátterének jobb megértéséhez, és segíthetnek az egyéneknek változtatni a jövőhöz való hozzáállásukon , ezzel csökkentve a halogatás gyakoriságát.

(Index)

Legfrissebb