Ugrás a tartalomra

Kevin Costner: "A gyülekezet mindig is része volt az életemnek"

Szerinte az amerikai telepesek csak a hitükre támaszkodhattak.

kép forrása: unindienauphareouest

Kevin Costner, a népszerű színész és rendező, felfedi, hogyan formálta a hit és a vallás a "Horizon: An American Saga" című filmjének narratíváját, amely bemutatja az amerikai nyugati határvidék történetét.

Amikor Kevin Costner megalkotta a "Horizon: An American Saga" című, az amerika határvidék történelmét bemutató grandiózus western filmjét, tisztában volt azzal, hogy nem ábrázolhatja a telepesek történetét anélkül, hogy ne hangsúlyozná a hit kulcsfontosságú szerepét ezekben a gyakran viharos utazásokban.

"A hit vezette az embereket az ismeretlenbe"

- mondta a 69 éves Oscar-díjas színész és rendező a The Christian Postnak.

"Csak erre támaszkodtak. Volt egy ígéret, de az ígéret önmagában nem volt elég. Hitre volt szükség. És az emberek a vallást is magukkal vitték nyugatra"

- hangsúlyozta.

"Baptistaként nőttem fel, és a gyülekezet mindig is része volt az életemnek, a nagymamám, és ez az egész, így nem bánom, ha ez belefolyik egy filmbe"

- mondta .

"Nem erőltetem bele. De amikor arra gondolok, hogy miért mentek az emberek nyugatra, amikor elbúcsúztak az emberektől keleten, soha többé nem látták őket, szükség volt valamilyen hitre, mert gyakran olyan helyzetekbe kerültek, ahol gyakorlatilag nem is tudták, hogy mit csinálnak. Kiszolgáltatott állapotban voltak, szükségük volt hitre."

Costner, a műfaj veteránja, maga is szerepel a filmben,és emellett ő a rendezője, a producere, valamint a társszerzője a három órás filmnek, amely egy négy részből álló sorozat első része. Az első rész június 28-án debütál a mozikban, a második rész pedig hat héttel később, augusztus 12-én jelenik meg, míg a harmadik részt 2025-ben tervezik kiadni.

A film Moabban, Utah államban készült, és a polgárháború (1861-1865) viharos hátterében játszódik. A "Horizon" egy megosztott nemzet érzelmi tájképét mutatja be, a családok, barátok és ellenfelek életein keresztül.

A film egyébként korhatáros besorolást kapott erőszak, meztelenség és szexualitás miatt - és közel sem egy hit alapú projekt, továbbá nem szégyelli bemutatni a Vadnyugatra jellemző erőszakot és a telepesek gyakran véres kapcsolatát az őslakos amerikaiakkal. Ennek ellenére Costner hangsúlyozta a hit és a család mély hatását a narratívára.

"Ebben van erőszak, de van benne nemesség is, az érzés, hogy miért fontos a család. Amikor elbúcsúzik a fiától, van hite abban, hogy újra együtt lesznek. Az erőszak és az emberiség együtt tud létezni."

A Biblia versei finoman vannak beépítve a filmbe, különösen amikor a karakterek nehézségeken mennek keresztül. Egy jelenetben egy telepes például a 23. Zsoltár 5. versét idézi: "Asztalt terítesz nekem ellenségeim előtt; megkened fejemet olajjal; csordultig van a poharam."

"Szerettem volna, ha a Szentírás nyilvánvalóan kapcsolódik a helyzethez"

- mondta Costner.

A film kiemeli a családokban rejlő nemességet és erőt, valamint a fontos szerepüket egy virágzó társadalom megteremtésében. Costner maga is hét gyermek édesapja, aki hangsúlyozta, hogy a téma közel áll a szívéhez; legfiatalabb fia, a 15 éves Hayes szintén szerepel a filmben.

Costner, aki két Oscart nyert az 1990-es "Farkasokkal táncoló" című filmsorozatáért és egy Golden Globe-díjat John Dutton szerepéért a hosszú ideig futó "Yellowstone" című televíziós sorozatban, elmondta, hogy a "Horizon" révén reméli, hogy hozzájárulhat az amerikai western örökségéhez és egy árnyaltabb megértést kínálhat Amerika történelmi hátteréről.

(CP)

Legfrissebb