Ugrás a tartalomra

Kétezer éves érmére bukkant a Holt-tengernél egy kisfiú

Az érme egykor egy jól ismert hasmoneus királyhoz tartozott.

Nati Toyikart kezében a 2100 éves érmével, amelyet a Holt-tenger környékén talált. - Kép forrása: Izraeli Régiségügyi Hatóság

Az érmére egy 11 éves kisfiú bukkant rá, amelyet egykor Alexander Jannaeus, hasmoneus király és főpap uralkodása alatt használtak.


Nati Toyikart a Hamász október 7-i támadásait követően evakuálták otthonából, a Magen Kibbutzból. Jelenleg a Holt-tenger mellett lakik egy olyan szállodában, amelyet a támadás következtében evakuált lakosok számára alakítottak ki.

Nati egy felfedezőút során bukkant a érmére, amely a Hasmoneus király, Alexander Yanai idejéből származik.

"Néha, amikor vége az iskolának, a gyerekek sétálni indulnak a szálloda környékére"

- emlékezett vissza a kisfiú édesapja.

"Nati kíváncsi fiú, aki szereti a földet nézegetni és érdekes dolgokat keresni. A kirándulás után izgatottan jött vissza hozzám, és elmondta, hogy talált egy kis érmét "

- számolt be az édesapa, valamint elmondta:

"Kicsit utánanéztünk az érmének az interneten, és Nati saját maga javasolta, hogy hívjuk fel és jelentsük a leletet a Régiségügyi Hatóságnak.

Alex Freiberg régész eljött, hogy találkozzon Natival, és átadjon neki egy igazolást, amely nagyon boldoggá tette a kisfiút.

A 2100 éve a hasmoneus uralom idejéből származik, és a régészek szerint az ismert király és főpap, Alexander Jannaeushoz tartozott. - Kép forrása: Izrael Régiségügyi Hatóság

Dr. Robert Cole, a Régiségügyi Hatóság érmékkel foglalkozó részlegének vezetője szerint "a Nati által talált érme a Hasmoneus király és főpap Alexander Jannaeus (Kr. e. 104-76) jól ismert érméje. Az érme előlapján egy horgony látható, körülötte pedig egy görög nyelvű felirat .

"Alexander Basileus", ami lefordítva "Sándor király".

Az érme hátoldalán egy nyolc sugarú csillag jelenik meg, amelyet egy királyi korona vesz körül. A sugarak között egy felirat látható apró betűkkel, amelynek csak egy részét tudták megfejteni, amely a király nevét és címét idézi az ősi héber nyelven.

A hasmoneus uralom hatalmának, és területi terjeszkedésének csúcspontját Sándor Jannaeus alatt érte el. Zsidóként és jelentős hellenista uralkodóként kettős főpapi és királyi címet viselt - ez feltűnő az érmén lévő feliratban.

Az érmét a Kr. e. 80-as években verték igen nagy mennyiségben, és széles körű elterjedése Izraelben és a szomszédos régiókban jelzi a királyság terjeszkedését Jannaeus uralma alatt. Dr. Cole kifejtette, hogy

"A Holt-tenger partjainál talált ilyen típusú érmék a katonai és a király hódításait bizonyítják a Nabatim Királyság ellen Jordániában.

Ezeket az érméket elmondása szerint a katonák fizetésére, valamint a térségben lévő erődök (mint például Maszada, Makhvar, Qumrán) építésére és megerősítésére - és - a Holt-tengeren közlekedő hajóflotta építésére is - használták.

"Talán innen ered a horgony szimbólum, amely a pénznemeken is megjelenik"

- tette hozzá.

(Jpost)

Legfrissebb