Ugrás a tartalomra

Két hónapos tűzszünetet ajánlott Izrael a Hamásznak?

A túszok fokozatos szabadon bocsátásáért cserébe.

Kép forrása: NBC News

Izrael állítólag két hónapos szünetet ajánlott a Hamásznak a túszok fokozatos szabadon bocsátásáért cserébe.

Izrael állítólag katari és egyiptomi közvetítőkön keresztül olyan javaslatot nyújtott be, amely szerint beleegyezik abba, hogy akár két hónapra is szünetelteti a Hamász elleni katonai offenzívát, cserébe a Gázai övezetben maradt 136 túsz fokozatos szabadon bocsátásáért.

Az ajánlatot akkor hozták nyilvánosságra, amikor a Fehér Ház közel-keleti megbízottja, Brett McGurk a térségben tartózkodott, hogy találkozzon egyiptomi és katari kollégáival a túszalku előmozdítása érdekében - mondta egy amerikai tisztviselő a The Times of Israel című izraeli lapnak.

A hírportál által ismertetett izraeli javaslat szerint az első szakaszban a megmaradt gyerekeket, nőket, 60 év feletti férfiakat és a súlyos beteg túszokat engednék szabadon.

A következő szakaszokban a női katonákat és a 60 év alatti férfiakat, akik nem katonák, majd a férfi katonákat és a túszok holttesteit küldenék haza.

Az izraeli ajánlat szerint Izrael és a Hamász előzetesen megállapodna arról, hogy Jeruzsálem az egyes szakaszokban hány palesdztin biztonsági foglyot engedne szabadon, mielőtt külön tárgyalásokat folytatna ezen elítéltek nevéről.

Az ajánlat tartalmazná továbbá az izraeli erők kivonását a Gázai övezet főbb lakossági központjaiból, valamint a palesztinok fokozatos visszatérését az enklávé északi részére, ahonnan elrendelték az evakuálást.

A Hamász ragaszkodott ahhoz, hogy csak akkor egyezik bele a túszok szabadon bocsátásába, ha a gázai harcok teljesen megszűnnek - ami Izrael számára nem járható út, mivel ezzel azok maradnának hatalmon, akik az október 7-i mészárlást megrendezték.

Az izraeli 12-es csatorna később közzétett egy felvételt, ahol Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök találkozott a túszok hozzátartozóival akiknek azt mondta:

"Van egy javaslatom, amelyet a háborús kabinetben is elfogadtam. Nem tudom itt részletezni, de továbbítottuk a közvetítőinknek, és most, ahogy mondani szokták, megy a kötélhúzás.

(Times of Israel)

Legfrissebb