Ugrás a tartalomra

Keresztényüldözés a Nyugaton: 168 esetet regisztráltak az elmúlt években

A tanulmány a nyugati országokban zajló keresztények ellen elkövetett jogsértésekről számol be.

Kép forrása: Premier Christian News

2020 januárja és 2023 decembere között legalább 168 esetben sértették meg a vallásszabadságot a keresztények ellen a nyugati országokban - derül ki a Family Research Council's Center for Religious Liberty új jelentéséből, amely 16 országból dokumentálta az eseteket.


A jogsértések között szerepelnek a nyilvános prédikálásért és imádkozásért kiszabott letartóztatások és pénzbírságok, a bibliai alapokon álló hit kinyilvánításáért kiszabott büntetések, valamint a COVID-19 korlátozásokat be nem tartó lelkészek elleni büntetőintézkedések, amelyek gyakran súlyosabbak voltak a vallási intézményekre, mint a világiakra - áll a tanulmányban, amelynek címe "Szabadon hinni?". A keresztényekkel szembeni fokozódó intolerancia Nyugaton" címmel.

A tanulmány nyílt forrású dokumentumok, jelentések és a médiából származó hírek felhasználásával a keresztény gyakorlatok és megnyilvánulások elleni, kormányok által jóváhagyott intézkedések aggasztó tendenciáját tárja fel:

az Egyesült Államokban legalább 58, Kanadában 36, az Egyesült Királyságban 43, Görögországban pedig 6 incidens történt.


Hasonló incidensek történtek még Franciaországban, Svájcban, Spanyolországban, Luxemburgban, Norvégiában, Svédországban, Finnországban, Lettországban, Németországban, Máltán, Ausztráliában és Új-Zélandon.

Tony Perkins, az FRC elnöke és az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadság Bizottságának korábbi elnöke hangsúlyozta a keresztényekkel szembeni nyugati ellenségesség riasztó növekedését, és kiemelte a hitüket gyakorló egyénekkel szembeni autoriter intézkedéseket.

Az Egyesült Államokban egy kaliforniai tanárnőt, Jessica Tapiát 2023 februárjában elbocsátották, miután megkérdőjelezte a körzet politikáját, amely arra kényszerítette a tanárokat, hogy eltitkolják, sőt hazudjanak a szülőknek a diákok nemi zavaráról és arról, ha az iskolában elmondta, hogy nem tud azonosulni a születési nemével.

A jelentés felsorolja a 16 országban a keresztények ellen elkövetett 168 vallásszabadsággal kapcsolatos jogsértést.

Arielle Del Turco, a jelentés szerzője és az FRC Vallásszabadság Központjának igazgatója aggodalmát fejezte ki a vallásszabadság erodálódása miatt a nyugati demokráciákban.

"Annak ellenére, hogy a COVID-19-hez kapcsolódó incidensek száma 2020 után csökkent, a keresztényekkel szembeni, hitük miatt történő diszkrimináció a jelentések szerint nőtt."

- jegyezte meg Del Turco.

Az európai keresztényekkel szembeni intolerancia és diszkrimináció megfigyelőközpontja korábban közzétett egy jelentést, amely 2022-ben Európa-szerte a keresztényellenes gyűlölet-bűncselekmények, köztük a fizikai támadások és a gyilkosságok számának növekedését dokumentálta.

A vallásszabadságot érintő jogi fejlemények közé tartoznak többek között azok a törvények, amelyek potenciálisan büntethetővé teszik a szülőket, lelkészeket és tanárokat, ha az LMBT-kérdésekkel kapcsolatos uralkodó véleményekkel ellentétes véleményt nyilvánítanak, vagy ha vallási okokból nem támogatják a testet megcsonkító transznemű beavatkozásokat.

(Christian Post)

Legfrissebb