Ugrás a tartalomra

Keresztények segítenek muszlimoknak az árvíz sújtotta Pakisztánban

Árvíz sújtotta családokkal a Szindh tartomány Khipro plébániájában (Fotó: UCA News)

A pakisztáni keresztények kiemelt segítséget nyújtanak a muszlimoknak az országot pusztító, soha nem látott árvizek után.

Nasir William atya, a Szent Péter-Kánísziusz-templom plébánosa ruhákat és zsákokat adott át 50 embernek szeptember 17-én a Kabul folyó partján fekvő Nowserában, amelynek víszintje a múlt hónapban ütött ki a mederből. Misszionárius nővérek segítettek a papnak, hogy elérje a burkába öltözött pastu nőket is.

A Rawalpindiben található Szent Szív Templom már 350 muszlimnak adott át segélycsomagokat.

„A keresztény közösség ajándéka ez muszlim szomszédainknak szükség idején. Tehetetlennek éreztem magam, mert egyre többen jöttek segítségért. A keresztény családok, akik megkerestek minket, már kaptak segítséget más szervezetektől a protestáns csoportok kedvezményezetti listáján keresztül”

– mondta az UCA Newsnak Nasir.

"A legtöbb helyi keresztény szegény, de nem érintett. Szívesen fogadjuk a külföldi és helyi segítséget. Az emberségesség az első. (...) A szegényekhez, kiszolgáltatottakhoz és kirekesztettekhez fordulunk, fajra vagy vallásra való tekintet nélkül”

-emelte ki.


Otthonokat, utakat, vasutakat, terményeket, állatállományokat és megélhetési forrásokat mosott el az árvíz, amelyet a monszunszezonban tapasztalható rekord mennyiségű csapadék és a hegyekben olvadó gleccserek okoztak. Eddig több mint 1500 ember életét követelte a csapás és további több mint 33 millió ember érintett.

A Caritas Pakistan Hyderabad (CPH) keresztény jótékonysági szervezet 11 millió rúpiát (körübelül 20 millió forintot) küld több mint félezer árvíz sújtotta embernek, többségükben muzulmánnak és néhány hindunak a dél-szindh tartományban. Az egyházi szeretetszolgálat további háromszáz túlélőt regisztrált a készpénzsegélyre a következő hetekre nézve is.

„A kerületi szintű válaszlépésben a keresztény hiten alapuló értékeink szerint megszólítjuk a szegényeket, kiszolgáltatottakat és kirekesztetteket, fajra és vallásra való tekintet nélkül”

– mondta Manshad Asghar, a CPH ügyvezető titkára.

"A készpénzes támogatás kifizetése az időben történő beavatkozást célozza, mivel az élelmiszer- és szállásbeszerzés még néhány hetet vesz igénybe."

-magyarázta.

Amjad Gulzar, a pakisztáni Caritas ügyvezető igazgatója szerint a kedvezményezettek között 1500 keresztény is van.

„20 ezer embert tervezünk elérni ebben a decemberben véget érő rendkívüli időszakban. A rehabilitációs szakasz és a rekonstrukció jövőre kezdődik.”

– mondta Gulzar az újjáépítésről szóló tervekről.

(UCA)

Legfrissebb