Ugrás a tartalomra

Keresztény jogvédők figyelmeztetnek: veszélyben a hongkongi keresztények

A legújabb törvények szerint a papokat arra köteleznék, hogy felfedjék a gyónási titkokat.

Egy keresztény csoport vonul Carrie Lam kormányfő háza felé, hogy támogassa a kiadatási törvényjavaslat ellen tiltakozókat Hongkongban 2019. augusztus 30-án. Kép forrása: Danish Siddiqui/Reuters

A Tiananmen-téri mészárlás 35. évfordulóján a keresztény jogi szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a keresztényüldözés egyre jobban átterjed Hongkongra is.

A Release International egy hétfői jelentésében megállapította, hogy 35 évvel később a kínai keresztények a kulturális forradalom óta a legsúlyosabb üldöztetésnek vannak kitéve, és a fenyegetés egyre inkább átterjed Hongkongra is, ahol a nemzetbiztonsági törvények a szólás- és vallásszabadságra gyakoroltak dermesztő hatást.

A világszerte üldözött keresztényeket támogató szervezet szerint az új törvény arra kényszerítheti a hongkongi katolikus papokat, hogy felfedjék a gyónási titkokat.

A márciusban elfogadott 23. cikkely értelmében a papok akár 14 hónapra is börtönbe kerülhetnek, ha nem hajlandók felfedni a gyónás során megosztott úgynevezett árulásos bűncselekményeket.

A Release International partnere, Bob Fu azt mondta, hogy ha a papok kénytelenek lennének megsérteni a gyónáshoz érkező katolikusok bizalmát, "Kína nagyon veszélyes útra lépne az üldözés felé".

Fu, aki évek óta kampányol a vallásszabadságért Kínában, elmondta, hogy sok keresztény már elköltözött Hongkonból, és legtöbben az Egyseült Királyságban telepedtek le.

Szerinte Nagy-Britanniának erkölcsi kötelessége kiállni a vallásszabadságért egykori gyarmatán.

"A hongkongiak elvárják, hogy az Egyesült Királyság álljon ki a vallásszabadságuk mellett, álljon ki értük, és tegyen meg minden szükséges intézkedést az üldöztetés elől menekülők védelmében"

- mondta.

Az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadsággal Foglalkozó Bizottságának nemrégiben kiadott jelentése szerint Kína egyre szigorúbb intézkedéseket vezet be a gyakorló keresztényekkel szemben, és ez a hongkongi és a kínai országhatárokon túli hívőket is érinti.

A Release International vezérigazgatója, Paul Robinson elmondta:

"A szárazföldi Kínában régóta tartó kemény fellépés most úgy tűnik, hogy Hongkongra is kiterjed"

- mondta.

"A vallásszabadság minden szabadság sarokköve. Partnereink a elmondása szerint a keresztények elleni jelenlegi elnyomás a legkeményebb a Mao Ce Tung kulturális forradalma óta."
"Együtt felszólítjuk a világot, hogy ébredjen fel és ismerje fel a Kínában egyre gyorsuló üldözés súlyosságát. Ez a keresztények elleni fenyegetés túlmutat az országhatárokon."

(CP)

Legfrissebb