Ugrás a tartalomra

Kereszt viseléséért kritizálták a svájci műsorvezetőt

Számos kritika érte, amiért a családi ereklyét hordta.

Wasiliki Goutziomitros élő adásban nyakában a kereszt medállal - CNE

Meglehetősen sok kritikát kapott egy svájci műsorvezető, amiért egy medál keresztet viselt élő adásban. A Swiss Radio and Television (SRF) irányelveivel szembe megy minden vallásos szimbólum viselése.

Wasiliki Goutziomitros az SRF ,10 vor 10” című hírműsorában viselte a nyakláncot. Ez felvetett pár kritikai kérdést néhány ember részéről. Az SRF munkatársai a Nau.ch híroldalnak tett nyilatkozatban a csatorna belső irányelveire hivatkoztak, amiben azt javasolják, hogy az alkalmazottak ne hordjanak magukon semmi olyat látható helyen, ami vallásos szimbólumokat tartalmaz.

Goutziomitros ígéretet tett, hogy élő adásban többet nem viseli a nyakláncot - számol be a Livenet . Az ékszert pár éve örökölte, és számára nem több, mint egy családi ereklye, amihez nem fűződik semmilyen vallásos jelentéstartalom. Elmondása szerint a nyaklánc számára csak egy ,,szerencse charm.”

Marc Jost, a Nationalrat EVP (Protestáns Néppárt) parlamenti képviselője viszont bírálja a kereszt medál körüli vitát. Ő úgy vette észre, hogy Goutziomitros már négy éve viseli az ékszert.

Továbbá hozzáteszi, hogy

"egy ékszer miatt nem lehet a moderátort hibáztatni, amiért nem tart elég távolságot egy bizonyos ideológiától."

Jost még azt is megemlíti, hogy

"Amíg a tartalom és a megjegyzések függetlenek maradnak, addig több toleranciára van szükség a szolgáltató részéről."

Továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy a kereszt nemcsak egy dísz, hanem egy üzenet is.

"Az első esztétikai kérdés, az utóbbit viszont a meggyőződés szabadsága védi."

Ueli Vogel-Etienne svájci ügyvéd arra is rámutat, hogy egyetlen törvény sem tiltja a vallási szimbólumok munkahelyi viselését. Habár a cégeknek lehetőségük van bizonyos ,,dress code -ot” alkalmazni, Vogel mégsem ért egyet azzal, hogy ez a kereszt be legyen tiltva.

,, Ez egy apró és diszkrét szimbólum még akkor is, ha vallási érzelem társul hozzá.”

(CNE)

Legfrissebb