Ugrás a tartalomra

Kenyai püspök: "helyezzék át Jeruzsálembe a nagykövetségeket!"

Az afrikai nemzeteknek üzent.


Egy kenyai evangélikus püspök a Templom-hegyen járva felszólította az afrikai országokat, hogy költöztessék Jeruzsálembe a nagykövetségeket. - számol be a Jpost.


Izraeli útja során Joshua Mulinge, a kenyai evangélikus keresztény és az Africa-Israel Initiative (Afrika-Izrael Kezdeményezés) elnöke, kedden reggel a Templom-hegyre is ellátogatott a szintén kenyai Dennis Nthumbi tiszteletessel, az Izrael Szövetségesei Alapítvány afrikai igazgatójával, a Knesszet volt tagjával. A privát túrát Jehudah Glick rabbi vezette melyen egy norvég lelkésszel Erik Selle a kezdeményezés alapítója és korábbi elnöke, valamint Tor Arne Gard, a kezdeményezés egyik képviselője is jelen volt.

Joshua Mulinge püspök lehunyta a szemét, és a felnézett a Szikladómra.

"Afrika nemzetei egyesüljenek, és helyezzék át nagykövetségeiket Jeruzsálembe"


- suttogta imádkozás közben Mulinge.

A keresztény csoport egy szolidaritási misszió keretében járta be Izrael déli részét, melynek során találkoztak az október 7-i mészárlás túszainak családjaival és túlélőivel. Emellett megbeszéléseket folytattak a Knesszet tagjaival, hogy feltárják az Afrika és Izrael közötti kölcsönös támogatás lehetőségeit.

Mullinge szerint az Izrael és a Hamász közötti háború megosztotta az afrikai népet, sok állam kormánya határozottan a palesztinokat támogatja, míg mások, elsősorban a keresztények által vezetett államok, Izrael mellett állnak ki. Emellett a keresztény vezető rávilágított, milyen nagy a szakadék az afrikai Izrael-ellenes vezetők és növekedő bibliahívő népesség között.

A Journal of Religion and Demography című folyóiratban 2022-ben megjelent jelentés szerint Afrika polgárainak közel fele (49%) keresztény.

"A világ nagy része nem tudja, mi történt október 7-én Izraelben, és milyen fájdalmat érez Izrael"

– mondta Mulinge a Jerusalem Postnak.

"Azért jöttem ide, hogy lássam, mi az, amiről nem beszélnek, hogy én ezt elmondhassam egész Afrikában, és elérjem az afrikai diaszpórát más kontinenseken. Átadhatjuk számukra az információknak azt az oldalát, amelyet a média gyakran nem mutat be"."

– tette hozzá.

Mulinge szerint Afrika Izrael-ellenes vezetői nem az egész kontinens nevében beszélnek, mivel sok Izrael-párti csoport még nem tudja, hogyan védje meg a zsidó államot, ezért inkább hallgatnak.

"Ez segíteni fog abban, hogy Afrikában kiállhassunk Izraelért."

– emelte ki.

Mulinge október 7-én, amikor a Hamász-mészárlás történt, az országban tartózkodott, mivel éppen egy izraeli körutat vezetett a sátorok ünnepe alkalmából. Selle pedig épp Addisz-Abebában volt, amikor megszólaltak a szirénák, az idegenvezetőjüket azonnal behívták tartalékos szolgálatra. Selle elmondta, hogy azóta is imádkozik érte és Izrael egész népéért.

"Reméljük, hogy jelenlétünk némi vigaszt nyújt"

- mondta Selle a Templom-hegyi túra során.

Az Africa-Israel Initiative 2011-ben jött létre , hogy "az áldás kétirányú utcájaként szolgáljon Afrika és Izrael között" - magyarázta Selle. A platform egy keresztény, bibliai szolgálat, amely Isten Izrael iránti szeretetét hirdeti. Emellett közös szociális és gazdasági fejlesztési projekteket és hitalapú diplomáciát is támogat.

Megalapítása óta a koncepció az egész afrikai kontinensen elterjedt. Selle elmondta, hogy a kezdeményezés 20 afrikai országban van jelen.


Legfrissebb