Ugrás a tartalomra

Kenya: keresztényekre támadtak az al-Shabab fegyveresei

Lövöldözni kezdtek és több járművet is felgyújtottak.

Az al-Shabab fegyveresei. - Omar/Reuters

Április 9-én, kedden délelőtt az al-Shabab feltételezett tagjai megöltek egy gazdát a kenyai Hindi Bobo keresztény faluban, amelyet az iszlám szélsőséges csoport 2022-ben támadott meg.

Később, még aznap délután a fegyveresek elbarikádoztak egy utat a Lamu megyei Milihoi térségében, a Mpeketoni és Hindi közötti útvonalon, amelyen gyakran közlekednek.

Két utazót lelőttek, és több járművet felgyújtottak.

Lamu West megyei megbízott helyettese, Gabriel Kioni megerősítette a támadást, és kijelentette, hogy csak egy ember halt meg, és két ember szenvedett könnyebb sérüléseket.

A biztonságiak gyorsan reagáltak a támadásra, és üldözőbe vették a szélsőségeseket, de nem tudták elfogni őket. Miután további biztonsági tisztviselők érkeztek, a Lamun áthaladó járműveket megállították és átvizsgálták. Néhány Hindibe és Mokowe-ba utazó a további támadásoktól való félelem miatt inkább Mpeketonin keresztül tett kerülőt.

"Az éjszakát ébren és éberen töltöttük, mivel tudjuk, hogy a terroristák szeretnek támadni a Ramadán szent hónapja alatt vagy annak végén"

- mondta az ICC egyik munkatársa.

A támadás egyik keresztény túlélője elmondta, hogy a fegyveresek arra kényszerítették, hogy elmondja a sahádát, az iszlám hitvallást, hogy megállapítsák, muszlim-e. Miután hazudott, és azt állította, hogy nem ismeri jól a Shahadát, mert nemrég tért át az iszlámra, a fegyveresek elengedték.

Az Al-Shababról ismert, hogy a szomáliai határon túl, Kenyában arra kényszeríti az embereket, hogy elmondják a Shahada-t, hogy megállapítsák, muszlimok-e.

Akik nem mondják el, azokat keresztényeknek tekintik, és gyakran megverik vagy megölik őket.

"Mozgósítottuk imacsoportjainkat, hogy imádkozzunk azért, hogy Lamu ne tapasztalja tovább a szomáliai székhelyű terrorcsoport gyűlöletét, amely megbénította az egyházak növekedését és Lamu lakosainak gazdaságát"

- mondta az ICC munkatársa.

"Arra kérjük testvéreinket és nővéreinket szerte a világon, hogy csatlakozzanak hozzánk az imában a terrorizmus és a Lamu-i hívők üldözése ellen".

(CN)

Legfrissebb