Ugrás a tartalomra

Katarnak elege lett: megfenyegette a Hamász vezetőit

Akár ki is dobhatják őket Dohából.

Iszmail Haníje, a Hamász vezetője (balra) és Katar emírje, Hamad ibn Khalifa Al Thani sejk Khan Yunisban 2012-ben. - Kép forrása:Mohammed Salem-EPA/Alamy

Katar azzal fenyegetőzik, hogy kirúgja a Hamász vezetőit Dohából, ha elutasítják a tűzszüneti megállapodást - jelentés szerint.

Katar ultimátumot adott a Hamász vezetőinek, hogy kénytelenek lesznek elhagyni Dohát, ha nem fogadják el a jelenlegi tűzszüneti és túszszabadítási megállapodást - jelenti a CNN.

A Hamász eddig vegyes üzeneteket küldött az alku különböző változataival kapcsolatban, és végül elutasított minden olyan lehetőséget, amely nem követeli meg Izraeltől a teljes tűzszünet betartását az első fázisban.

Egy forrás szerint Ismail Haniyeh, a Hamász Katarban székelő politikai szárnyának vezetője potenciálisan beleegyezett korábbi túszszabadítási megállapodásokba, amelyeket végül az október 7-i merénylet kitervelője, Yahya Sinwar, (aki feltehetően Gázában bujkál), elutasított.

Márciusban Antony Blinken amerikai külügyminiszter sürgette Katart, hogy fenyegesse meg a Hamász vezetőit azzal, hogy kirúgja őket Dohából, ha nem hajlandóak beleegyezni a túszok szabadon bocsátásába és a tűzszüneti megállapodásba.

Ez a nyilatkozat akkor hangzott el, amikor az Izrael és a Hamász közötti lehetséges megállapodás megrekedt, mivel a terrorcsoport a túszok szabadon bocsátásának feltételeként azonnali és állandó tűzszünetet követelt Izraeltől. Ezzel szemben az asztalon lévő megállapodás egy 3 fázisú tervet írt elő a tartós tűzszünet felé vezető úton.

Ezen kívül a Biden-kormányzat arra kérte Egyiptomot, hogy amennyiben a Hamász nem hajlandó beleegyezni a tűzszüneti megállapodásba, hogy akadályozzák meg a Gázába történő bejutást.

A Hamász 2012-ben Katarban hozta létre a terrorcsoport politikai központját, és Katar döntő szerepet játszott közvetítőként a Hamász és a világ többi része között.

Az olajban gazdag Katar legalább 2007 óta a Hamász egyik legfontosabb finanszírozója, és azóta a Gázai övezet legnagyobb adományozójává vált.

(WIN)

Legfrissebb