Ugrás a tartalomra

Karrier és közösségi média: ezért halogatják a gyermekvállalást az emberek egy finn kutatás szerint

Photo by Alberto Casetta / Unsplash

A karrierépítésre koncentráló és a közösségi médiát sokat használó emberek nagyobb valószínűséggel halogatják a gyermekvállalást - ezt mutatják be finn kutatások, amelyek azt vizsgálják, hogy miért várnak sokan annyit a gyermekvállalásra.

Főleg a 30 év alattiak halogatják a családalapítást. A leggyakoribb ok, amiért még nem születik gyermek, a bizonytalan életmód és a jelenlegi életmód feladására való hajlandóság - derül ki a Helsinki Egyetem tanulmányából. A 20-44 év közötti férfiak és nők körében végzett kutatás több fő okot is feltárt, amiért az emberek nem vállalnak gyermeket - derül ki az egyetem sajtóközleményéből.

Az első ok a bizonytalan életmód – magyarázza Kateryna Golovina, aki az intézet kutatókollégiumában dolgozik. Több tényező is hozzájárulhat a bizonytalansághoz, például az anyagi nehézségek vagy a befejezetlen tanulmányok elbizonytalaníthatják az embereket, de a házuk mérete vagy a munka és a gyermekgondozás kombinációja is elrettentő tényező lehet.

A másik ok, amit az emberek említenek, az, hogy meg akarják tartani jelenlegi életmódjukat.

"Néhány felnőtt mást is szeretne csinálni az életben a családalapítás helyett”

– mondja Golovina, de kiemelte: mások már azzal érvelnek, hogy a családjuk már elég nagy.

A munkaorientáltabb és a közösségi médiát gyakran használó emberek nagyobb valószínűséggel emlegették az életmódbeli preferenciákat a gyermektelenség okaként, ez különösen a nők esetében volt igaz - írta meg a CNE News.

"Felmérési adatok korábban nem mutatták ki, de az életmódban a közelmúltban bekövetkezett változások – a közösségi média használatának elterjedése és a megnövekedett munkaorientáció – valóban a gyermekvállalás észlelt akadályaihoz kapcsolódnak"

-írták a kutatásban.


A legtöbb gyermeket vállaló nő nem tér vissza teljes munkaidőben dolgozni, ezt holland kutatások mutatták ki. Ezen adatok szerint még ha gyermekeik nagyobbak is, részmunkaidőben otthon maradnak.

Wil Portegijs kutató rámutat, hogy a legtöbb intézkedés célja a fiatal anyák munkába való visszatérése gyermekgondozási, szülői szabadság és adókedvezmények biztosításával.

Az SCP kutatószervezet azon holland anyák helyzetét vizsgálta, akiknek legfiatalabb gyermeke 8 és 24 év közötti volt. Összesen 525 nő vett részt a felmérésben. Felük gyakrabban dolgozott, mivel gyermekeik idősebbek lettek, és kevesebb gondozásra volt szükségük, mindazonáltal csak egyharmaduk tért vissza ugyanannyi munkaórához, mint a gyermekvállalás előtt.

(CNE)

Legfrissebb