Ugrás a tartalomra

Kárpátalja: kényszersorozásról, brutális veszteségekről, elhurcolásról ír a magyar tudósító

„Ha ez így megy tovább, tényleg nem marad magyar Kárpátalján”

Fotó: PestiSrácok.hu

„Ha ez így megy tovább, tényleg nem marad magyar Kárpátalján”: kényszersorozásról, brutális veszteségekről, elhurcolásról ír a magyar tudósító - számolt be a Mandiner.

Brutális az elnyomás Kárpátalján. A szóbeszéd szerint 10.000 embert be akarnak sorozni innen – olvasható Füssy Angéla tudósításában.

Füssy Angéla, a Pesti Srácok szerzője kárpátaljai riportot készített, amelyben brutális mozgósításról számolt be Kárpátalján. Mint írta, „becslések szerint több száz ukrán katona és rendőr lepte el Kárpátalját az utóbbi napokban. Összeírnak, behívót osztanak, begyűjtenek: utcán, piacon, a buszon, az óvodánál, presszókban. Már a cigánytelepeken is”.A tudósító szerint a szóbeszéd az, hogy 10.000 embert be kell sorozni Kárpátaljáról.

A mozgósítás előzménye vélhetően az lehet, hogy a munkácsi 128-as dandárt óriási veszteség érte Soledarnál – írja Füssy. Mint tájékoztat: egy férfi azt mesélte az újságíróknak, hogy „Munkácson például a minap lezárták az egész piacot, beözönlöttek a katonák-rendőrök és mindenkit, aki ránézésre hadköteles felpakoltak egy buszra és elvittek”.

A körülményekről

A cikk tudósítója arra is kitér: a fentiek ellenére a helyiek is csak szűrve kapják a háborús híreket, hivatalos számokat a veszteségekről egyáltalán nem közölnek az ukránok a háború kezdete óta. Videók láttak nyilvánosságot azonban. Az egyiken az látható, hogy erőszakkal hurcoltak el embereket az utcáról, otthonukból, míg egy másikon egy férfit kényszerítettek, hogy írja alá, önként vonul be – olvasható a tudósításban.

Mint Füssy fogalmaz: helyiek szerint összeírták már a 16 éveseket is, aki magyar innen nem megy el, azt meg úgyis elviszik, csak idő kérdése”

– idézi a szerző egy nő nyilatkozatát.

Sokatmondó szimbólumok

Munkács helyzetéről szólva Füssy úgy fogalmazott:az egykor történelmi magyar város múltja ebben a pillanatban csak a lelkekben és az emlékezetben él. Már a város főterén lengedező óriás ukrán zászló és a tanácsházára egymás »nyakára« kitűzött hat másik elárulja, ki itt az úr.”

Mint a cikk fogalmaz: Munkács várának ormán messziről virít a turul hiánya, a váron pedig kék-sárga lobogó leng. Még a Munkácsi Futball Akadémia logóját is levették a közeli akadémia épületéről, mert magyarul volt kiírva a település neve.

(Mandiner)

Legfrissebb