Ugrás a tartalomra

Kanadában is egyre több támadás éri a zsidó közösségeket

Justin Trudeau szerint a kanadaiak nem olyanok, akik egymást támadják.

A montreali lövöldözés egyik helyszíne, a Yeshiva Gedolah iskola - Kép forrása: Ryan Remiorz/AP

Kanada több pontján is támadások érték a zsidó közösségeket. Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök elítélte az atrocitásokat. - számol be a the Guardian.

Justin Trudeau elítélte az erőszakos tetteket Kanadában, miután két zsidó iskolára is lövéseket adtak le Montrealban, valamint összecsapások törtek ki az Izrael-párti és palesztinbarát diákok között a város egyik egyetemén.

A rendőrség csütörtökön közölte, hogy nyomozást folytat a Côte-des-Neiges negyedben lévő két zsidó iskolánál történt éjszakai lövöldözések ügyében, miután a személyzet arról számolt be, hogy golyó nyomokat találtak az iskolák bejárati ajtóiban.

Az izraeli-gázai háború élesen megosztotta Kanadát, és egyre több lakos követeli a tűzszünetet.

"Tudom, hogy mindannyian feldúltak, és az emberek aggódnak. De mi kanadaiak nem olyanok vagyunk, akik egymást támadjuk"

- mondta a miniszterelnök csütörtökön.

Szerdán a montreali Concordia Egyetemen az izraeli és a gázai konfliktus ellentétes oldalaihoz tartozó diákjai közötti erőszakos összetűzés tört ki, amelynek során többen megsérültek, és egy embert pedig le is tartóztattak.

Az adminisztrátorok szerint az egyetemen- más egyetemekhez hasonlóan - "a megfélemlítés és az intoleráns viselkedés aggasztó mértékű növekedésének" voltak tanúi, amely, félelmet keltett a diákokban.



A hét elején két Molotov-koktél maradványait találták meg egy zsinagóga és egy zsidó közösségi ház előtt. A montreali rendőrség szerint megugrott az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények száma, de nőtt a muszlimok elleni bűncselekmények száma is a városban.

"Molotov-koktélt dobtak a zsinagógákra,ez szörnyű erőszakos fenyegetés, amely a zsidó üzletek , és zsidó óvodák ellen irányul, ők a gyűlölet célpontjai"

– mondta.

"Ez így nem mehet tovább. Ez olyasmi, ami Kanadában elfogadhatatlan, és pont".

Torontóban, ahol Kanada legnagyobb zsidó és muszlim lakossága él, a város rendőrfőnöke a gyűlölet-bűncselekmények "nagyon jelentős növekedésére" figyelmeztetett.

Október nagy részében a bejelentések több mint kétszeresére nőttek a tavalyi év azonos időszakához képest.


A brit kolumbiai Surrey városában egy férfi tojásokkal dobálta meg egy rabbi házát, és horogkeresztet rajzolt rá. Ottawában pedig egy mecset ajtajára ürüléket kentek.

Az elmúlt hónapban a rendőrség 73 gyűlölet-bűncselekményről számolt be a melyet a montreali zsidó közösségben élők ellen követtek el, vagyis eggyel többet, mint amennyit 2022-ben összesen elkövettek a különböző csoportok ellen.


Legfrissebb