Ugrás a tartalomra

Jogi siker: viselheti az iskolában a "Jézus szeret engem" feliratú arcmaszkját egy iskolás kislány

Korábban megtiltották a maszk viselését.

Egy Mississippi állambeli iskolai körzet beleegyezett, hogy megváltoztatja a politikai vagy vallási beszédet tiltó szabályzatot, ami miatt egy harmadikos diákot eltiltottak attól, hogy "Jézus szeret engem" feliratú arcmaszkot viseljen.

A koronavírus-járvány idején a Simpson megyei iskolakörzet megtiltotta Lydia Booth általános iskolásnak, hogy az arcmaszkot viselje, mert az keresztény üzenetet tartalmazott.

Az Alliance Defending Freedom, a vallásszabadsággal kapcsolatos ügyekre szakosodott jogi nonprofit szervezet, amely Booth-t képviselte, szerdán bejelentette, hogy az iskolakörzet megváltoztatta döntését, és a szövetségi pert lezáró egyezségi megállapodás részeként mostantól engedélyezi, hogy a gyermek viselje a "Jézus szeret engem" feliratú arcmaszkot.

"Egyetlen diákot sem szabad kiemelni azért, mert békésen kifejezi vallási meggyőződését"

- mondta Tyson Langhofer, az ADF vezető jogtanácsosa, az ADF Akadémiai Szabadság Központjának igazgatója.

"A mai diákok lesznek a holnap törvényhozói, bírái, oktatói és választói. Ezért olyan fontos, hogy az állami iskolák megmutassák azokat az első alkotmányos értékeket, amelyeket a diákoknak tanítaniuk kellene"

-emelte ki.

2020 novemberében az ADF a Booth család nevében pert indított az Egyesült Államok Mississippi déli körzetének kerületi bíróságán.

A pereskedés egy 2020. október 13-i incidensből ered, amikor az iskolai tisztviselők közölték az akkor harmadik osztályos tanulóval, hogy nem viselhet "Jézus szeret engem" feliratú arcmaszkot, mert az iskolarendszer tiltja a vallási vagy politikai üzeneteket tartalmazó arcmaszkok használatát.

"Az alperesek megengedik az SCS diákjainak, hogy az iskolában sokféle kifejező üzenetet tartalmazó maszkot és egyéb ruházatot viseljenek, beleértve a "Black Lives Matter" (Fekete életek számítanak) és számos sportcsapatot népszerűsítő maszkokat és pólókat"

- olvasható a keresetben.

A maga részéről Greg Paes, a Simpson megyei iskolák főfelügyelője nem sokkal az eset után levelet küldött a családoknak és a személyzetnek, amelyben biztosította őket arról, hogy az iskolakörzet "nem alkalmaz megkülönböztetést faj, bőrszín, nemzeti származás, nem, vallás, fogyatékosság, családi állapot vagy életkor alapján".

"A maszkok nem jeleníthetnek meg politikai, vallási, szexuális vagy bármilyen nem megfelelő szimbólumot, gesztust vagy kijelentést, amely sértő, zavaró vagy az iskolai környezetet zavarónak ítélt lehet"

- írta akkor Paes.

(Christian Post)

Legfrissebb