Ugrás a tartalomra
Joe BidenHanukacionizmusUSAHírek

Joe Biden egy hanukai rendezvényen: "cionista vagyok"

Szerinte nem csak a zsidók lehetnek cionisták.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke a Fehér Házban rendezett hanukai fogadáson. Kép forrása: AP Photo/Jacquelin Martin/Pool

Joe Biden amerikai elnök fogadást rendezett a Fehér Házban a hanuka alkalmából, és továbbra is elítéli az Egyesült Államokban és külföldön növekvő antiszemitizmust. - számol be a Times of Israel.

Az elnök a fogadáson elmondta, hogy az Egyesült Államok

"továbbra is katonai segítséget nyújt Izraelnek, amíg meg nem szabadulnak a Hamásztól, de nekik is óvatosnak kell lenniük.
Az egész világ közvéleménye egyik napról a másikra megváltozhat, ezt nem hagyhatjuk."

Az Egyesült Államok elnöke a rendezvényen továbbá hangsúlyozta:

"Ahogy a támadás után is mondtam, elkötelezettségem a zsidó nép biztonsága, Izrael biztonsága,
a független zsidó államként való létezéshez való joga iránt megingathatatlan."

Biden szerint ha nem lenne Izrael, akkor egyetlen zsidó ember se lenne biztonságban a világon nem lenne egyetlen zsidó sem a világon, valamint kifejezte, hogy a zsidó közösség iránt érzett melegség és kapcsolat számára "megkérdőjelezhetetlen."

Biden hozzátette, hogy bajba került, és rengeteg kritikával kellett szembenéznie amikor néhány évvel ezelőtt azt mondtam, hogy nem kell zsidónak lenni ahhoz, hogy valaki cionista legyen.

És én cionista vagyok".

– jelentette ki az Egyesült Államok elnöke.

Jill Biden first lady és Doug Emhoff második úr is részt vesz a közel 800 vendéget felvonultató eseményen. A meghívottak között vannak holokauszt-túlélők, kongresszusi tagok, állami és helyi tisztviselők, szórakoztató művészek és a zsidó vallási felekezetek vezetői - írja a Fehér Ház.

Hétfőn korábban tüntetők egy csoportja demonstrációt rendezett a Fehér Ház előtt, ahol közel 20, magát "zsidó véneknek" nevező nő a Fehér Házat őrző kerítéshez láncolta testét. A "Nem a mi nevünkben" feliratú fekete pólókat viselő nők azt skandálták:

"Biden, Biden, válasszon oldalt! Fegyverszünet, nem népirtás!"

- , miközben felolvasták a Gázában elhunytak nevét és életkorát.

Legfrissebb