Ugrás a tartalomra

Joe Biden a jordán királynak: meg kell őrizni a Status Quo-t a Templom-hegyen

Jordánia szerinte fontos szerepet játszik "muszlimok számára szent helyek szentségének megőrzésében."

Joe Biden amerikai elnök találkozik II. Abdalláh jordáni királlyal a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában 21. július 19-én. Kép forrása: AP/Susan Walsh

Az amerikai elnök a hétfői találkozón elismerte "Jordánia döntő szerepét a muszlimok számára a jeruzsálemi szent helyeken."

Joe Biden amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban Abdalláh jordániai királlyal folytatott megbeszélésén hangsúlyozta az al-Aksza mecsetnél a status quo megőrzésének fontosságát, ugyanakkor kiemelte, hogy Jordánia kulcsfontosságú szerepet játszik a muszlimok számára szent hely szentségének és stabilitásának fenntartásában.

"Jordánia döntő szerepét a muzulmánok számára szent helyek megőrzésében Jeruzsálemben"

- jelentette ki Biden a Walla elnevezésű izraeli hírportál szerint.

Az al-Aksza mecset, amelyet Mekka és Medina után az iszlám harmadik legszentebb helyeként tisztelnek, a zsidóságban a bibliai templomok helyszíneként elismert és legszentebb hely, amely a nyugati fal mellett található.

A jeruzsálemi Templom-hegyen található Al-Aqsa mecset. - Kép forrása: svarshik/Adobe Stock/ Brittanica

Miután az IDF az 1967-es hatnapos háború során felszabadította, a Templom-hegy területe a jordán és palesztin vezetésű iszlám tanács (Vakf) felügyelete alá került.

A Hamász terrorcsoport egy túszalku részeként egyébként korábban azt követelte, hogy tiltsák meg a zsidóknak az Al-Aqsa látogatását.

Joe Biden kifejtette, hogy a Hamász kezében lévő túszok kiszabadulását lehetővé tevő megállapodás elérésén dolgoznak, amely hathetes fegyvernyugvást tenne lehetővé. Ez időt adna egy tartósabb megoldás kidolgozására – tette hozzá. Az elnök megállapította, hogy a megállapodás “kulcselemei az asztalon vannak, ugyanakkor vannak nézeteltérések”. Hangsúlyozta egyúttal: sürgeti Izraelt, hogy dolgozzon a megállapodás elérésén.

Joe Biden a konfliktus megoldásának elemei között említette a túszok kiszabadulását, az Izraelt érő terrorfenyegetés felszámolását, valamint a tartós békét kétállami megoldással.

(WIN, Szombat)

Legfrissebb