Ugrás a tartalomra

Joe Biden: A Hamász és a Hezbollah felszámolása fontos követelmény

Azonban véleménye szerint hiba lenne, ha Izrael "újra elfoglalná" Gázát.

Joe Biden, amerikai elnök - Kép forrása: Ting Shen/Bloomberg/Getty images 

Joe Biden amerikai elnök vasárnap kijelentette, hogy szerinte a Hamászt meg kell semmisíteni, de meg kell teremteni az utat egy palesztin állam létrehozásához.A Reuters beszámolói szerint Biden nem gondolta, hogy szükség lenne amerikai csapatokra is a területen, még akkor sem, amikor amerikai hadihajók indultak a térségbe az Izrael és Libanon északi határán egyre súlyosbodó összecsapások közepette, mivel elmondása szerint Izrael rendelkezik az egyik "legkíválóbb hadierővel".

Izrael hadjáratot indított a Gázai övezet felett a Hamász terrorszervezet példátlan támadásaiért, amelyekben mintegy 1400 izraeli, és 30 amerikai állampolgár halt meg, többségében civilek. Arra a kérdésre, hogy szerinte a Hamászt teljesen meg kell-e szüntetni, Biden így válaszolt:

"Igen, így gondolom. De szükség van egy palesztin hatóságra. Legyen út a palesztin államhoz"

- mondta a CBS 60 Minutes című, vasárnapi interjújában.

Az amerikai elnök at mondta, hogy véleménye szerint hiba lenne, ha Izrael megszállná Gázát, de a Hezbollah és a Hamász "kiiktatása" "szükséges követelmény".

"Nézze, ami Gázában történt, az véleményem szerint a Hamász, és a Hamász szélsőséges tagjai nem képviselik az egész palesztin népet. És úgy gondolom, hogy hiba lenne, ha Izrael újra megszállná Gázát"

– fejtette ki véleményét az amerikai elnök.

Mindeközben a New York Post beszámolói szerint az Egyesült Államok elnöke fontolóra vette, hogy a következő napokban Izraelbe utazzon, azonban egy névtelensége megőrzése mellett nyilatkozó magasrangú kormányzati tisztviselő az Assosiated Press-nek elmondta, hogy a főparancsnok még nem készített hivatalos utazási tervet.

Legfrissebb