Ugrás a tartalomra

Jeruzsálemből származó olajjal kenték fel III. Károlyt

A rendezvényre Isaac Herzog izraeli elnököt is meghívták.

AP Photo/Frank Augstein)

Szombaton koronázták meg III. Károly királyt a Westminster apátságban, ahol egy ősi hagyományokra épülő szertartás keretében helyezték a gyémántokkal ékesített Szent Eduárd koronát II. Erzsébet királyné fiának fejére.

A koronázáson közel kétezer fős létszámban vettek részt a világ vezetői, arisztokraták és hírességek, akik a trombitaszót követősen ’Isten óvja a királyt’ felkiáltással köszöntötték a királyt.

Az apátságon kívül több mint tízezer néző követte a nem mindennapi esemény történéseit, azonban a tömegben akadt néhány tüntető is.

"Nem az én királyom!"

– kiáltotta a tüntetők egy csoportja, mivel az intézmény, amelyet ünnepelnek szerintük a kiváltságokat, és az egyenlőtlenséget jelképezi egy olyan országban, ahol elmondásuk szerint a szegénység egyre mélyül, és ahol a társadalmi kötelékek széthullóban vannak.

A rendezvényen Jill Biden, az Amerikai Egyesült Államok first ladyje, Emmanuel Macron, francia elnök, Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök, a jelenlegi, és nyolc korábbi miniszterelnök, valamint híres sztárok, köztük Emma Thompson, Lionel Richie, és Judi Dench is részt vettek és Isaac Herzog izraeli elnök is egyike volt azon kevés nemzetközi államférfiaknak, akiket meghívtak az ünnepségre.

A hagyományos ugyanakkor kissé a modern időkre hangolt anglikán istentiszteleten III. Károly protestáns vallása révén egy Bibliára esküdött fel, azonban a koronázási esküt ezúttal egy előszóval is kiegészítették.

"Az anglikán Egyház olyan környezetet igyekszik előmozdítani, amelyben minden hitű és meggyőződésű ember szabadon élhet"

- áll a királyi eskü előszavában.

A King James fordítású Bibliából a Kolossebeliekhez írt levél egyik részletét Nagy-Brittannia első hindu vallású vezetője, Rishi Sunak miniszterelnök olvasta fel.

Ezen a szertartáson a történelemben először női papok, buddhisták, hinduk, zsidók, muszlimok, és a szikh vallás képviselői is egyaránt részt vettek, és a szertartás végén a vallási vezetők áldást mondtak az újonnan felkent királyra.

Az ünnepségen Ephraim Mirvis, az Egyesült Királyság főrabbija is részt vett, aki az éjszakát a királyi palotában töltötte annak érdekében, hogy gyalog is át tudjon menni a rendezvényre.

Egy rabbinkus döntés szerint a zsidóknak általában tilos belépniük a templomokba, kivéve akkor, ha azt a király parancsára teszik.

A királyi hatalom ősi jelképeként III. Károlyt a Szentföldön található Olajfák hegyéről származó olajjal kenték fel, és miután átadták neki a koronázási ékszereket Justin Welby, cantebury érsek a fejére helyezte a több mint 400 drágakővel díszített tiszta aranyból készült koronát.

A koronázási ceremónián résztvevő közönség nagyban különbözik attól a közönségtől, amely annak idején Erzsébet koronázását követte figyelemmel, mivel a lakosság közel 20%-a ma már etnikai kisebbségekhez tartozik, míg az 1950-es években ez az arány kevesebb mint 1% volt. A brit iskolákban több mint 300 nyelvet beszélnek, és a lakosság kevesebb mint fele vallja magát kereszténynek.

(WIN)

Legfrissebb