Ugrás a tartalomra

Visszakozott Sunak: mégsem költöztetné Jeruzsálembe a brit nagykövetséget

(Frissítve) Rishi Sunak elkötelezett Izrael–párti tory politikus, aki harcolna az antiszemita BDS–mozgalom ellen, és legszívesebben Jeruzsálembe költöztetné a brit nagykövetséget - írta meg a Neokohn. Nem sokkal ezt követően a Downing Street arról számolt be, hogy Nagy-Britannia új miniszterelnöke, Rishi Sunak elvetette elődje azon tervét, hogy az Egyesült Királyság izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe költöztesse.

Izrael erős támogatójának és a brit zsidó közösség barátjának számít az új brit új miniszterelnök, aki hétfőn vette át a konzervatív pártelnöki, és ezzel a miniszterelnöki tisztséget. Korábbi kijelentései alapján arra lehetett következtetni, hogy Rishi Sunak folytatja majd elődje azon erőfeszítéseit, hogy a brit nagykövetséget Jeruzsálembe helyezze.

Arra a kérdésre, hogy a kormány még mindig fontolgatja-e a lépést, a Miniszterelnöki Hivatal szóvivője november 3-án azonban a következőket mondta:

"Megvizsgáltuk a kérdést. Nem tervezik a brit izraeli nagykövetség áthelyezését Tel-Avivból".

A konzervatív párti Izrael Barátai augusztusi rendezvényén Sunak kijelentette, hogy

Jeruzsálem „vitathatatlanul Izrael történelmi fővárosa”, és hogy „nagyon erős érvek szólnak” amellett, hogy a brit nagykövetséget áthelyezzék jelenlegi helyéről, Tel-Avivból. „Ez olyasmi, amit szeretnék megtenni”

– mondta a volt pénzügyminiszter, elismerve ugyanakkor a kérdéssel kapcsolatos „érzékenységet” is.

Rishi Sunak elődje, Liz Truss még a múlt hónapban közölte Jair Lapid izraeli miniszterelnökkel, hogy felülvizsgálja az Egyesült Királyság nagykövetségének Jeruzsálembe való esetleges áthelyezését, de rövid hivatali ideje alatt végül már nem volt módja lépéseket tenni az ügyben. Az új vezető az antiszemitizmussal szemben is felszólalt.

„Ebben a kérdésben nem lehet kétértelműnek lenni: a parlamentben és az országban mindenkinek határozottan állást kell foglalnia az antiszemitizmus felszámolása mellett, és én elköteleztem magam amellett, hogy felszámoljuk ezt a társadalmat sújtó csapást”

-mondta.

Rishi Sunak szavainak azért is van nagy jelentősége a szigetország közel 300 ezres zsidó közössége számára, mert 2021–ben valóban 34 százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma Nagy–Britanniában - számolt be a Neokohn.

Legfrissebb