Ugrás a tartalomra

Jeruzsálem: több ezres tömeg imádkozott tegnap a túszokért a Siratófalnál

A 136 túszból négyet már évek óta fogva tartanak.

Férfiak részt vesznek egy tömeges imaesten a gázai izraeli túszokért 2024. január 10-én a jeruzsálemi Nyugati Falnál. (Canaan Lidor/Times of Israel)

Több ezer, többségükben hívő zsidó gyűlt össze tegnap Jeruzsálem óvárosának sikátoraiban, akik a gázai túszokért való tömeges imára tartottak - írja a The Times of Israel.

David Lau, Izrael askenázi főrabbija zsoltárokat olvasott fel, őt követte szefárd kollégája, Yitzhak Yosef és más prominens rabbik, akik a Nyugati Falra néző déli erkélyen imádkoznak. A tömeges ima a két főrabbi felhívását követi, amely szerintük a Hamász elleni háború kapcsán "könyörögjön és irgalomért kiáltson egész Izraelért az égiekhez".

A rabbik a Gázában fogva tartott túszok és az ott harcoló katonák néhány hozzátartozója mellett könyörgő imákat és bűnbánati verseket mondtak, majd ezt követően a Gázában lévő izraeli túszok és katonák biztonságáért imádkoztak.

A térhez vezető területen a túszok szabadon bocsátásáért küzdő aktivisták plakátokat és transzparenseket tűztek ki a 136 gázai túsz képével, akik közül négyet már évek óta fogva tartanak. A héber naptár szerinti Sevát hónap első napjának előestéjén tartott ima során többször is megszólal a sofár - ez a szokatlan esemény a vészhelyzetre való reagálás része.

"69 éves vagyok, így nem szolgálok a hadseregben, de az imára való felszólítás a behívóparancsom"

- mondja Emmanuel Ohaiun, aki az Izrael északi határához közeli Shlomi városból utazott a Nyugati Falhoz.

"Van a földi háború és a szent háború, amiért én harcolni jöttem ide. "

Legfrissebb