Ugrás a tartalomra

Jemen: gyerektáborokban radikalizálják a fiatalokat a húszi lázadók

Több mint tízezer gyermeket tudtak így besorozni 2014 óta.

A Húszi Lázadók gyermekkatonái szolgálatban. - Kép forrása: AP

A radikális eszméktől túlfűtött nyári táborokban évente állítólag több mint 1 millió tizennyolc év alatti gyermek vesz részt.

Dahan Al-Same’i, egy Szanaában élő, jemeni egészségügyi dolgozó a The Media Line-nak elmondta, hogy a húszik által kinevezett közösségi felügyelő arra kérte, hogy iratkoztassa be gyermekeit egy ilyen nyári táborba. Al-Same’i, bár ellenezte az ötletet, kénytelen volt regisztrálni három gyermekét, akik közül a legfiatalabb 8, a legidősebb pedig 14 éves.

Al-Same’i szerint a gyerekek már az első tábori nap után megtanulták a húszi mozgalom jelszavát:

"Allah a leghatalmasabb, halál Amerikára, halál Izraelre, átok a zsidókra, győzelem az iszlámnak."

A The Media Line több táborba járó gyermekkel is beszélt, hogy belső képet kapjanak a táborokról. Álneveket használva, a gyerekek elmondták, hogy

nem szeretnek részt venni ezekben a táborokban, és inkább egy új nyelvet tanulnának, vagy egyszerűen csak játszanának.

A húszik a nyári táborokat arra használják, hogy felmérjék az emberek hűségét és elfogadását velük és tetteikkel szemben.

Azokat a szülőket, akik nem akarják beíratni gyermekeiket, a legjobb esetben is hűtlenséggel vádolják majd.

A legrosszabb esetben pedig az „agresszor országok” bérenceinek vagy zsoldosainak nevezik őket. Ez az utóbbi vád zaklatáshoz és alapvető jogok megfosztásához vezethet, például drágábban juthatnak majd hozzá a gázhoz.

Egy másik zaklatási forma a humanitárius segély megvonása. Bár ezek a segélyek nem kormányzati szervezetektől származnak, a húszik vétójoggal rendelkeznek a segélyek kiosztásáról. Ezeket az intézkedéseket minden húszi ellenőrzés alatt álló területen végrehajtják, beleértve Szana’a, Dhamar, Amran és Sa’ada kormányzóságokat és más területeket.

A húszik által irányított Nyári Táborok Legfelsőbb Bizottságának nem hivatalos adatai szerint 2017 és 2024 között akár 9 millió gyermek is részt vehetett a táborokban. Ezeket a számokat azonban a Media Line nem tudta ellenőrizni.

Huszin Al-Ezzi houthi külügyminiszter-helyettes az X közösségi médiaplatformon azt állította, hogy több mint 1,5 millió gyermek vett részt a nyári táboraikban.

Moamar Al-Eryani, a nemzetközileg elismert jemeni kormány (IRG) tájékoztatási minisztere azonban vitatta ezt az adatot. Al-Eryani a The Media Line-nak elmondta, hogy a 6 millió jemeni iskolásból mintegy 300 ezer vesz részt a huthi táborokban, és hogy több tízezerüket ezekből a táborokból toborozták katonai szolgálatra.

"A Houthik a gyerekeket ezekben a táborokban az öldöklés és a pusztítás eszközeivé és a véget nem érő csatáik üzemanyagává tették. Ez veszélyt jelent a jemeni társadalomra és a polgári nyugalomra, és új fenyegetést jelent a regionális és nemzetközi béke és biztonság ellen"

- áll a posztban.

2014 óta a húszik több mint 10 333 gyermeket soroztak be harci szerepekbe, és a toborzási erőfeszítések aggasztóan megnövekedtek az elmúlt két évben. Az Euro-Mediterrán Emberi Jogi Figyelő szisztematikus toborzási stratégiát állapított meg, amely a 8 és 17 év közötti gyermekeket célozza.

Annak ellenére, hogy a Houthik az ENSZ-nek megígérték, hogy véget vetnek a gyermekek toborzásának, nem csak folytatták, hanem még fokozták is erőfeszítéseiket. A gyermekeket gyakran kényszerítik a csatlakozásra, egyeseket pénzzel kecsegtetnek, másokat kiképzőtáborokba kényszerítenek. A jelentések szerint az iskolákat is felhasználják a Houthi ideológia terjesztésére és a diákok toborzására. A gyermekek ilyen jellegű kizsákmányolása súlyosan sérti a nemzetközi jogot.

(Ynet)

Legfrissebb