Ugrás a tartalomra

A keresztény hitre áttérő európai muszlimokat gyakran üldözik, eközben az európai országok nem biztosítják kellőképpen a muszlim vallást elhagyni kívánó emberek jogait és szabadságait - erről számolt be a CNE News az Európai Jogi és Igazságügyi Központ (ECLJ) jelentése alapján.

Az ECLJ szerint évente 4000-30 000 muszlim tér át a keresztény hitre. A szervezet több francia, belga és osztrák egyesület vezetőivel beszélgetett, amelyek részt vesznek a muszlimok felé evangelizálásában és a megtérők támogatásában, ezenkívül több mint húsz nyílt interjút készítettek megtértekkel.

Ezek a tanúk azt állítják, hogy sok iszlámból érkezett keresztény elrejtőzik vagy láthatatlan marad.

"Vagy diszkréten végzik nyilvános vallásgyakorlásukat, vagy soha nem válnak egyháztagokká"

-számoltak be.

Az ECLJ továbbá kijelenti, hogy ma Franciaországban "egy muszlim számára nehéz és általában veszélyes elhagyni a vallását".


A jelentés szerint szinte minden megtért „társadalmi halálban” szenved.

Egy megtért arról számolt be, hogy még 28 év után sem tartja a kapcsolatot a családjával.

Sok tanú szerint a megtértek jelentős részét testvérei vagy unokatestvérei erőszakos cselekményeknek vetik alá.

A jelentés szerint az üldöztetés súlyosabb a nők esetében. Saïd Oujibou, a franciaországi Észak-afrikai Keresztények Szövetségének elnöke szerint a megtérők 70 százaléka nő. Ennek az lehet az oka, hogy a nők helyzete az iszlámban rosszabb, mint a férfiaké, ami több okot ad a vallás elhagyására.

Azokat a lányokat, akik felfedik megtérésüket szüleiknek, azzal fenyegethetik, hogy kényszerházasságot kötnek egy "hívő muzulmánnal".

"Jobban szerettem volna, ha prostituáltá válsz, mint hogy keresztény leszel"

-mondják rendszeresen a megtért nőknek sokat használt sértésként egy megtért muszlim elmondása szerint.

Bár az ECLJ Franciaországra összpontosította jelentését, más európai országokat is megvizsgált. A civil szervezet szerint a más országokból származó tanúvallomások összhangban vannak a franciaországi megfigyelésekkel és főleg verbális fenyegetés gyakori.


Az ECLJ jelentése ezen felül azt mutatja, hogy a megtértek között "nagy szomorúság és értetlenség" van, amiért nem fogadják őket jobban a keresztény közösségek, amelyekhez csatlakoznak.

A szemtanúk szerint a megtérőket szinte soha nem hívják meg étkezésre, és inkább „volt muszlimoknak”, mint teljes értékű keresztényeknek tekintik őket.

Az ECLJ szerint Franciaország és más európai országok nem garantálják megfelelően a muszlim vallást elhagyni kívánók jogait és szabadságait.

A civil szervezet kiemelte: Franciaország elkötelezte magát a nemzetközi jog mellett, amely garantálja ezeket a jogokat, és ennek megfelelően kell cselekednie.

(CNE)

Legfrissebb