Ugrás a tartalomra

Jelentés: egyre aggasztóbb a szudáni keresztények helyzete

A Jelenlegi konfliktusnak eddig több mint 13 ezer halálos áldozata van.

2023 novemberében lebombázták Szudán egyik legnagyobb protestáns gyülekezetét. - Kép forrása: Province of Sudan

A szudáni háború tavaly áprilisi kezdete óta több mint 150 templomot rongáltak meg az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadság Bizottságának jelentése szerint.

A szudáni fegyveres erők és a félkatonai alakulat (RSF) közötti konfliktus több ezer emberéletet követelt és pusztított a vallási közösségekben, az amerikai megfigyelők pedig arra figyelmeztetnek, hogy többnyire vallási helyszíneket vesznek célba.

A folyamatban lévő konfliktusnak a becslések szerint több mint 13 ezer halálos áldozata van, a fegyveres harcosok pedig imaházakat és más vallási helyszíneket vesznek célba az USCIRF szerint.

Mohamed Magid, megbízott nyilatkozatában elmondta:

"A nemzetközi humanitárius jog az imaházakat és a vallási helyszíneket még fegyveres konfliktusok idején is szentnek tekinti. Az 53. cikk szerinti védelem ellenére Szudánban továbbra is megrongálják és lerombolják az imaházakat és vallási helyeket".

Magid továbbá aggodalmát fejezte ki a vallási vezetők elleni támadások és a konfliktus vallási kisebbségekre gyakorolt hatása miatt is.

A SPEC templom épülete is a 2023. november 1-jén a szudáni Omdurmanban található helyszínek között volt a célpontok között.
A SPEC egyházi épület is a 2023. november 1-jén a szudáni Omdurmanban célba vett helyszínek között volt. | Morning Star News


Az egyik jelentős esemény januárban történt, amikor az RSF fegyveresei felgyújtottak egy evangélikus templomot Wad Madaniban - írja a Morning Star News. Az 1939-ben épült templom Gezira állam legnagyobb vallási építménye volt, valamint egy kopt keresztény kolostort is megtámadtak Wad Madaniban, amelyet katonai bázissá alakítottak át.

Az erőszak nem korlátozódik az építményekre. 2023 májusában fegyveres támadók behatoltak egy templomba, és lelőttek négy embert, köztük egy papot és a fiát, valamint leszúrták a templom őreit, mielőtt kifosztották az épületet. Az RSF fegyveresei egy omdurmani rajtaütés során megölték Hidar Al Amint, a szudáni presbiteriánus evangélikus egyház tagját is.

Egy másik incidens során Kowa Shamal evangéliumi hívő lelkészt az RSF fegyveresei felszólították, hogy tagadja meg hitét.- jelentette a La Croix International a hónap elején. Shamal lelkész ezt megtagadta, ami fizikai összetűzéshez vezetett, amely 23 éves unokaöccse meggyilkolásával végződött.

Az RSF azért ölte meg az unokaöccsét, mert az nem volt hajlandó levenni a nyakában viselt keresztet.

Az elmúlt hónapokban a fegyveres konfliktus során egyre több vallási helyszínt rombolnak le. Az USCIRF felszólította a kormányokat és a nem állami szereplőket, hogy tartsák be a nemzetközi jogot e helyek védelme érdekében, hivatkozva a Száhel-övezet vallásszabadságáról szóló kiadványokra és a vallási helyek nemzetközi jogi védelmére.

A konfliktus mélyen érintette Szudán keresztény kisebbségét, amely a becslések szerint mintegy 2 millió főre tehető.

A szudáni erőszak miatt milliók váltak földönfutóvá, a SAF és az RSF közötti hatalmi harc következményeit többnyire a civilek viselik. A harcok folytatódása miatt a vallási kisebbségek attól tartanak, hogy a helyzet

A harcok folytatódásával a vallási kisebbségek attól tartanak, hogy a helyzet még a konfliktus befejezése után is romolhat, ami aggodalomra ad okot a jövőbeli üldöztetéssel kapcsolatban.

(CP)

Legfrissebb