Ugrás a tartalomra

Jelentés: a Hamász Pészahra tervezte, de Irán késleltette a támadást

Az amerikai segélyekre várhattak.

Izraeli katona a Hamász terroristák által véghez vitt pusztítás után a Nir Oz Kibbutzban, az izraeli-gázai határ közelében, Dél-Izraelben - Kép forrása: Chaim Goldberg/Flash90

A jelentés megjegyezte, hogy az információ az október 7-i mészárlásban részt vevő Hamász-terroristák kihallgatása során került napvilágra - számol be a Jpost.

A Hamász október 7-i terrortámadását eredetileg a peszáchi széder-vacsora idejére tervezték - jelentette vasárnap este Ben Caspit izraeli újságíró.

A beszámoló szerint Irán úgy döntött, hogy tisztázatlan okok miatt a civilek elleni szervezett támadást Szimchát Tóra idejére halasztja. Caspit véleménye szerint a támadást az Egyesült Államokkal folytatott informális tárgyalások miatt halaszthatták el, amelyek eredményeként szeptemberben 6 milliárd dollárt szabadítottak fel Irán számára.

A jelentés megjegyezte, hogy az információra az október 7-i mészárlásban részt vevő Hamász-terroristák kihallgatása során derült fény.

A Caspit továbbá beszámolt arról,, hogy az október 7-i dátumot részben a Jom Kippuri háború 50. évfordulójához való közelsége miatt választották.

Caspit megjegyezte, hogy az információ "nem biztos, hogy eljutott a döntéshozókhoz, és nem ment át az érvényességi vizsgálaton, visont eljutott a kihallgatást végzők fülébe.

Legfrissebb