Ugrás a tartalomra

Januárban visszatérhetnek a palesztin rabok a jeruzsálemi iskolákba

Akiket a gázai tűzszünet ideje alatt engetek szabadjára.

Illusztráció: Palesztin diákok egy kelet-jeruzsálemi iskola játszóterén. 2006. november 2. (Orel Cohen / Flash90)

Januárban húsz palesztin rab tér vissza a jeruzsálemi iskolákba, akiket a gázai tűzszünet idején engedtek szabadon

- számol be a Times of Israel.


A hétnapos gázai tűzszünet során, november 24. és december 1. között Izrael 240 palesztin foglyot engedett szabadon a Hamász terrorszervezettel kötött cserealku részeként, amely 105 túsz szabadon bocsátását eredményezte.

A szabadon engedett foglyok közül húszan kelet-jeruzsálemi, iskoláskorú lakosok voltak, akik a tervek szerint január 10-én,

a város keleti részén jelzett karácsonyi ünnepek után újra visszatérhetnek az iskolába.


Néhány jeruzsálemi önkormányzati tisztviselő aggodalmának adott hangot, hogy az újonnan szabadult rabokat iskoláikban hősöknek tekintik majd, és negatív hatással lehetnek társaikra.

Muhammad Abu Al-Humus visszatér kelet-jeruzsálemi otthonába, akit a Hamásszal kötött a túszalku következtében engedtek szabadon egy izraeli börtönből. Kép forrása: AHMAD GHARABLI / AFP

Fleur Hassan-Nahoum alpolgármester a The Times of Israel című lapnak elmondta, hogy az önkormányzat és az oktatási minisztérium együttműködik, hogy minden egyes szabadon bocsátott kiskorú számára egyéni tervet dolgozzanak ki.

"Az arab szociális munkásokkal, pszichológusokkal és oktatási szakértőkkel együttműködve az önkormányzat a szülőkkel egyeztetve felméri minden egyes tinédzser egyéni szükségleteit, hogy ne térhessenek vissza a bűnözéshez és a terrorizmushoz."

Hassan-Nahoum elmondása szerint a legtöbb szabadon bocsátott fiatal január 10-én kezdi meg az iskolát, amennyiben a szociális munkások nem állapítanak meg mást. A tanuókat más iskolába is áthelyezhetik, ha úgy ítélik meg, hogy az jobb lenne a fejlődésük szempontjából, vagy ha veszélyt jelentenének az iskolába járó többi gyermekre.

A kelet-jeruzsálemi diákok nagy része - a legfrissebb ENSZ-adatok szerint 44 százaléka - olyan iskolákba jár, amelyek az "elismert, de nem hivatalos" rendszerben működnek, és a finanszírozás nagy részét Jeruzsálem városától kapják, azonban csak részben felügyelik őket.

Emellett a diákok mintegy 15 százaléka "nem elismert iskolákba" jár, amelyeket vagy az ENSZ palesztin menekültügyi szervezete, az UNRWA, vagy az iszlám hatóságok irányítanak. Ez utóbbiakat a palesztin oktatási minisztérium finanszírozza és működteti, és a Palesztin Hatóság tantervét követik, Izrael pedig nem gyakorol felügyeletet.

Az "elismert, de nem hivatalos" iskolarendszert - amely az ultraortodox iskolákra is vonatkozik - élesen bírálva Hassan-Nahoum azt mondta:

"Nevetséges, hogy Izrael a Palesztin Hatóság tantervét fizeti a kelet-jeruzsálemi iskolákban. Azért fizetünk, hogy megtanítsák őket arra, hogyan gyűlöljenek minket".

Legfrissebb