Ugrás a tartalomra

Izraeli útlevéllel sem engedtek át utazókat az orosz határon

Fotó: Shutterstock

Izraeli-orosz kettős állampolgároktól tagadták meg az Észtországba átkelést annak ellenére, hogy izraeli útlevéllel és Tel-Aviv-i repülőjegyekkel rendelkeztek.

Héber sajtóértesülések szerint az elmúlt napokban számos orosz - izraeli kettős állampolgárságú belépését megakadályozták Észtországba.

A múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy megkezdi a férfiak katonai szolgálatra való behívását. Moszkva szerint ez akár 300 ezer ember behívását is jelentheti. A bejelentés menekülő oroszok hullámát váltotta ki, akik megpróbáltak elmenni az országból, hogy elkerüljék a tervezetet.

A bejelentés óta a szomszédos országok, Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország korlátozásokat vezettek be az országukba belépő oroszok számára. A korlátozások azonban nem vonatkoztak más útlevéllel rendelkező személyekre.

Két férfi azt mondta a Haaretznek, hogy megtagadták tőlük a belépést Észtországba, noha izraeli útlevelük és jegyük volt, hogy tovább utazhassanak Tel-Avivba.A Trueisrael Telegram csatorna szerint nyolc másik izraelinek is megtiltották a belépést.

Egy másik nő, Lia Chechik azt mondta a Haaretznek, hogy nem tudott belépni, mert nem volt jegye egy izraeli csatlakozó járatra, illetve nincs érvényes egészségbiztosítása az Európai Unióban. A lap megjegyezte, hogy Chechik később a megfelelő dokumentumokkal tért vissza, és engedélyezték a belépést.

Az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy finnországi konzulátusa – amely az Észtországgal fenntartott kapcsolatokat is felügyeli – vizsgálja az ügyet.

(WIN)

Legfrissebb