Ugrás a tartalomra

Izrael: kecskéket akartak becsempészni a Templom-hegyre

Az egyik állatot egy babakocsiban rejtették el.

A babakocsiban elrejtett kecske. - Kép forrása: Israel Police

A rendőrség őrizetbe vett 13 embert, akik kecskéket próbáltak becsempészni a Templom-hegyre hogy az ősi zsidó hagyományoknak megfelelően feláldozzák az állatokat a pészah alkalmából.

A gyanúsítottakat, akik mindannyian 13 és 21 év közöttiek voltak, kecskékkel a birtokukban fogták el, amelyek közül az egyiket egy babakocsiba, a másikat pedig egy bevásárlótáskába rejtették - áll a rendőrség közleményében.

A gyanúsítottakat egy jeruzsálemi rendőrőrsre vitték, ahol a közrend megzavarásának gyanúja miatt indítottak vizsgálatot, a kecskéket pedig elkobozták és állatorosho vitték - tette hozzá a közlemény.

"Az izraeli rendőrség Jeruzsálemben és minden szektorban más biztonsági szervekkel együtt, nyíltan és burkoltan is fellép minden olyan személy ellen, aki megpróbálja felborítani a közrendet, és a törvényekkel és a jeruzsálemi szent helyeken fennálló szokásokkal ellentétesen cselekszik"

- közölte a rendőrség.

A közlemény szerint az elmúlt napokban olyan kiadványok keringtek, amelyekben arra bátorítják a zsidókat, hogy mutassanak be áldozatot a Templom-hegyen.

A Visszatérés a hegyre csoport minden évben kérvényezi a rituálé végrehajtását, de a hatóságok többször is elutasítják, mivel a legtöbb izraeli biztonsági tisztviselő úgy véli, hogy ez a vallási hely status quojának jelentős megváltoztatását jelentené, és heves ellenérzéseket váltana ki a régióból.

Hasonló incidensek tavaly is előfordultak a pészah előtt, és összecsapásokat váltottak ki a muszlim hívőkkel a szent helyen.

"Felszólítjuk a lakosságot, hogy ne adjanak teret azoknak a szélsőséges elemeknek, akik a törvény és a rend megsértésére próbálnak vagy hívnak fel"

- közölte a rendőrség.

A főáramú zsidó vezetők jelenleg szintén elutasítják a bibliai áldozati rítus felújítását a Templom-hegyen.

(TOI)

Legfrissebb