Ugrás a tartalomra

Izrael: többen is életüket vesztették a ciszjordániai támadásokban

Több terroristát is elfogtak.

Benjamin Netanjahu a hebroni merénylet helyszínén- Kép forrása: Amos Ben Gershom, GPO

Két nap alatt többen is életüket veszítették terrorista támadásokban, előre hozta a szeptemberi ülést a nemzetbiztonsági kabinet a Ciszjordániában egyre növekvő erőszak miatt - számol be a Ynet.

Az eredetileg Szeptember 10- re tervezett ülést a nemzetbiztonsági kabinet a Huwarában és a Hebron-hegyen elkövetett terrortámadások miatt hozta előre, amelyben Shai Silas Nigreker, és fia, valamint Batseha Nigri is életét vesztette, egy ember pedig súlyosan megsebesült.

"A nemzetbiztonsági kabinet egy sor döntést hozott, amellyel csapást mérünk a terroristákra és azokra, akik őket küldik, felhatalmazzuk a miniszterelnököt és a védelmi minisztert, hogy ennek megfelelően cselekedjenek"

- olvasható a miniszterelnöki hivatal által az ülés végén kiadott közleményben.

" A biztonsági kabinet támogatja az IDF parancsnokait és katonáit, valamint a biztonsági szolgálatok személyzetét a terroristák elleni fellépésükben Izrael polgárainak biztonsága érdekében"

- áll a közleményben.

A hebroni terrorcselekmény helyzíne, és az áldozat, Batsheva Nigri - Kép forrása: AP Photo/Mahmoud Illean

Yoav Gallant, izraeli védelmi miniszter kedden helyzetértékelést tartott az IDF vezérkari főnökével, Herzi Halevi altábornaggyal és Ronen Barral, a Shin Bet vezetőjével, amelynek középpontjában a biztonsági erők fellépése állt a közelmúltban Ciszjordániában elkövetett terrortámadásokat követően.


A nemzetbiztonsági kabinet ülésén összeütközés alakult ki Gallant és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter között, aki követelte az útakadályok felállítását a ciszjordániai utakon, és a lezárások visszaállítását, valamint a térségben lévő fenyegetések célba vételét, és hogy rontsanak a biztonsági foglyok körülményein a börtönökben.

Gallant ellenezte a lépéseket, megjegyezve, hogy "fennáll a súrlódás veszélye", és "erre oda kell figyelnünk."

Benjámin Netanjahu, izraeli miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, és megígérte, hogy "hamarabb elfogják a terroristákat, mint azt  gondolnák”.

A huwarai merénylet helyszíne és áldozatai Shai Silas Nigreker, és fia - Kép forrása: AP Photo/Mahmoud Illean

Hétfőről keddre virradó éjszaka harminckét terroristagyanús palesztint vettek őrizetbe egy razzia során az izraeli hatóságok jelentései szerint, amelyből két gyanúsított kapcsolatba hozta magát a Hebron mellett elkövetett merénylettel - írja a neokohn.hu.

Gallant elismerését fejezte ki a biztonsági erőknek a Hebron-hegyi lövöldözős támadást végrehajtó terroristák elfogásáért és a terrorizmus elleni fellépésükért. A helyzetértékeléshez csatlakozott a védelmi minisztérium főigazgatója, Eyal Zamir; az IDF katonai hírszerzési igazgatóságának vezetője, Aharon Haliva vezérőrnagy; és más magas rangú nemzetbiztonsági tisztviselők is.


Legfrissebb