Ugrás a tartalomra

Izrael: több mint ötven holokauszt-túlélő alijázott az elmúlt évben

1989 óta közel 74 ezer holokauszt-túlélő költözött Izraelbe.

Ukrán zsidó bevándorlók érkeznek a Ben Gurion repülőtérre az Ukrajnából érkező Alija keretében, 2022. február 20-án.Tomer - Kép forrása: Neuberg/Flash90

Az 52 holokauszt-túlélőből négyen október 7-e után a háború ellenére költöztek Izraelbe.


Oroszországból rekordszámú, 26 holokauszt-túlélő érkezett Izraelbe az elmúlt év során, további 10 Ukrajnából, öt Franciaországból, négy az Egyesült Államokból, három Németországból, és néhányan Venezuelából, Brazíliából, Olaszországból és Kanadából.

Az október 7-e után alijázó négy holokauszt-túlélő Oroszországból és az Egyesült Államokból érkezett.

Ofir Sofer alijáh és integrációs miniszter szerint 1989 óta 73 816 holokauszt-túlélő érkezett Izraelbe a világ minden tájáról.

"Üdvözöljük, hogy éppen ezekben az években, a nehézségek és a koruk ellenére úgy döntöttek, hogy hazánkba jönnek"

- mondta.

"Izraelbe való érkezésüket "egy kör bezárulásának" és győzelemnek tekintem számukra és a zsidó nép számára"."

A holokauszt-túlélők alijája nem mindennapi esemény Izrael államban, és a minisztérium ennek megfelelően kezeli az ilyen eseteket. Az alijázó, vagyis Izraelbe bevándorló holokauszt-túlélők különleges támogatásban részesülnek, többek között egy évvel előrébb léphetnek az állami lakások várólistáján, pénzügyi támogatásban és segélyben részesülnek.

Sofer elmondta, hogy idén, amikor az Izrael-Hamász háború közepette "még 79 évvel a szörnyű holokauszt vége után is sokan vannak, akik el akarnak pusztítani minket".

Majd így folytatta:

"Testvéreink - a hatmillió ember, akiket európai földön gyilkoltak meg pusztán azért, mert zsidók voltak - emléknapján arra emlékezünk, ami kötelességünk: Biztosítani a zsidó nép jövőjét, megvédeni hazánkat, és a túszokat gyorsan hazahozni."

(Jpost)

Legfrissebb