Ugrás a tartalomra

Izrael: rengetegen kerestek rá a zsoltárokra az iráni támadás napján

Az egyik túsz is arról számolt be, hogy a Hamász fogságában a zsoltárok miatt maradt életben.

Az Izrael elleni iráni rakétatámadás során a legnépszerűbb keresés a Tehillim, a Zsoltárok könyve volt. A Google Trends szerint vasárnap (a támadások hajnali 2 óra után történtek) a negyedik legnépszerűbb keresés a Tehillim volt, a legtöbb kereső pedig olyan weboldalakra lépett, ahol ezek a szent szövegek szerepeltek.

Sarah Tuttle-Singer izraeli írónő jól érzékeltette az támadás éjszakája utáni utáni nap hangulatát, sokak gondolatait kifejezve:

"Sok mindent érzek - leginkább csak elsöprő hálát, hogy sikerült pislogni és kinyitni a szemünket egy olyan világba, amely majdnem hasonlít a normálisra. Az ég kék. A körömszalon nyitva van. A kávé erős. De egyben ideges is vagyok

- idézte fel a történteket az írónő.

"Tegnap este újra meghallottam a szirénát - azt az egyetlen hosszú üvöltéssé kevert ősi hangot, és éreztem, hogy a gyomrom összeszorul, a szívem pedig zakatol. Csak a tévé volt a híradó ismétlésével, és bár ezt intellektuálisan tudtam, a könnyek sós és iszapos folyókban ömlöttek le az arcomon"

- mondta.

A One for Israel-en megjelent bejegyzés írója továbbá beszámolt a támadást követő nap hangulatáról.

Másnap reggel mindannyian kialvatlanul mentünk tovább, és a munka a szokásos módon folytatódott. Még ha a világ ezt természetesnek is gondolja, Izraelben tudjuk, hogy minden egészen másképp is végződhetett volna. Ez a csodával volt határos.

A cikk írója továbbá hangsúlyozta, hogy sokan kezdték természetesnek venni, hogy a Vaskupola minden fenyegetést gond nélkül semlegesít.

"Ez nem a valóság."
"Néhány rakéta lezuhant útközben, de a legtöbbet az USA, az Egyesült Királyság és mások, valamint Izrael gépei lőtték le. Volt azonban több mint 100 nagyobb, a légkört elhagyó ballisztikus rakéta, amelyek felülről - az űrből - zuhantak Izraelre.

Ezeket az izraeli Arrow védelmi rendszerek mind lelőtték.

Omer Alali, az izraeli védelmi hírszerzés és a miniszterelnöki hivatal volt elemzője ezt így magyarázza:

"Úgy tűnik, hogy a közvélemény nem érti az esemény történelmi nagyságrendjét... Ellentétben az Iron Dome-mal, amelynek 2011 óta ezernyi műveleti lehetősége volt a tanulásra és fejlesztésre, az Arrow 2 és 3 először a jelenlegi háborúban szembesült valódi műveleti kihívással. Itt egyetlen rakéta elfogásáról van szó mindkettőjük esetében"

- hangsúlyozta Alali, valamint hozzátette:

"Képzeljünk el egy embert, aki 30 évig egyedül gyakorolja a kosárlabdát, és amikor életében először lép a pályára, akkor egy Michael Jordan elleni mérkőzésen 100:0-ra nyer."

A Google-keresési trend eredményeire utalva a cikk írója elmagyarázta, hogy a zsoltárokat a zsidó emberek kissé másképp látják, mint a keresztények.

Sokan itt Izraelben úgy tekintenek a Zsoltárok könyvére, mint egyfajta szerencsehozóra. Mondd el ezt a zsoltárt annyiszor, ha beteg vagy, vagy azt, ha segítségre van szükséged a pénzügyekben...

Az egyik túsz, Sapir Cohen megosztotta, hogy szerinte a zsoltárok tartották életben a fogságban töltött idő alatt. 2023. szeptember elején olyan érzése támadt, hogy valami nagyon rossz fog történni vele, ezért késztetést érzett arra, hogy 30 napon keresztül minden nap mondja el a 27. zsoltárt.

"Az Úr az én világosságom és üdvösségem;
Kitől féljek?
Az Úr az én életem erőssége;
Kitől féljek?"

A zsoltár 12. versében még a Hamász szót is említi.

Mivel Sapir egy hónapon keresztül minden egyes nap elmondta a 27. zsoltárt, ezért beleégett az emlékezetébe.

"Ne adj át engem ellenfeleim akaratának!
mert hamis tanúk támadtak ellenem,
és erőszakot [héberül: "Hamasz" חמס] lihegnek."

A Hamász támadása éppen a 30. napján történt, amikor Sapir a zsoltárt mondogatta. Ez a tény bátorítást adott neki, és érezte, hogy Isten vele van, segít neki még a gázai alagutak mélyén is, és hogy túl fogja élni, hogy elmondhassa a történetet.

(OFI, Jpost)

Legfrissebb