Ugrás a tartalomra

Izrael: ön is szerepelhet az izraeli himnusz legújabb feldolgozásában

A dal végén a több ezer emberből álló "világkórus" is megszólal majd.

Rom Shamir a Hatikvah új feldolgozását vezényli az Izraeli Filharmonikus Zenekarral és az IDF zenekarral 2024. március 5-én. Kép forrása: Jessica Steinberg/Times of Israel

A Hamász október 7-i támadása után az izraeli himnusz vált az egyik legmeghatározóbb témává Izraelben, a dal legújabb feldolgozásához pedig több ezer ember hangjára lesz szükség.


Minden gyűlés végén, legyen az kisebb vagy nagyobb, az izraeliek felállnak, és a reményről szóló dalt éneklik, amelyet Naftali Hertz Imber 19. századi költő írt.

Az Izraeli Filharmonikus Zenekar bemutatja a "Hatikvah" új feldolgozását, amelyet Maxwell Karmazyn zeneszerző készített, akinek zsidó családja Marokkóból az Egyesült Államokba költözött, és aki többek között a "Trollok", valamint a"Bull" és "Blue Bloods" című filmekben végzett munkájáról ismert.

Az új feldolgozás a The American Friends of the Israel Philharmonic Orchestra (AFIPO) által kezdeményezett projektben a világ minden tájáról érkező hangok kórusával egyesül, és a premierje a Yom Ha'atzmaut, Izrael függetlenségének napján, május 14-én lesz.

A Global Hatikvah weboldalon keresztül az emberek világszerte felvehetik, ahogyan eléneklik a "Hatikvah" új feldolgozását, ezzel az ő hangjuk is szerepelhet a kórusban.

A Hatikvah az Izraeli Filharmonikus Zenekar és az IDF Zenekar előadásában.

A weboldalra bárki beléphet a nevével és e-mail címével, felveheti ahogyan énekel, majd egy gombnyomással továbbíthatja azt a szervezőknek.

"Nagyon sok beszélgetést folytattunk izraeli és amerikai kollégáinkkal"

- mondta Jennifer Hughes, az AFIPO vezérigazgatója.

"Szerettük volna látni, hogyan tudna az AFIPO kapcsolódni ahhoz a hihetetlen munkához, amit az Izraeli Filharmonikusok a helyszínen végeznek, fellépve kórházakban, a sérülteknek, más rászoruló csoportoknak ebben az időszakban."

Hughs elmondta, hogy az Izraeli Filharmonikusok amerikai ágát más sikeres globális kóruskezdeményezések inspirálták arra, hogy a zenét, az IPO erejét és a digitális innovációt felhasználva lehetőséget teremtsenek a globális kapcsolatteremtésre.

Karmazyn nyilatkozatában elmondta, hogy a darabot filmzenei, filmzenei stílusban közelítette meg, hogy egy történetet meséljen el.

"A hangszerelés visszafogottan kezdődik, ahogy egyik hang a másik után lép be, ami egy hatalmas és dicsőséges fináléba torkollik, több száz - remélhetőleg több ezer - énekessel"

- mondta.

Karmazyn feldolgozását az Izraeli Filharmonikusok néhány hete vették fel a tel-avivi Charles Bronfman Auditoriumban, a Rom Shamir által vezényelt IDF zenekarral együtt.

Azon koncerten az IPO zenészekből álló zenekar fekete nyakkendős ruhában, az IDF zenekar tagjaival együtt lépett fel, akik olajzöld katonai egyenruhájukban énekeltek.

(TOI)

Legfrissebb