Ugrás a tartalomra

USA: Izrael-ellenes tüntetők támadtak a zsidó közösség tagjaira Los Angelesben

Az Izrael-ellenes tüntetők szétszéledtek a városban, és több helyen is zavargásokat idéztek elő.

Pillanatkép a Vasárnapi Los Angeles-i tüntetésről. Kép forrása: X

Egymásnak estek az Izrael-ellenes tüntetők és a zsidó közösség tagjai vasárnap reggel Los Angeles utcáin, egy zsinagóga közelében.

A Pico-Robertson negyedben lévő Adas Tóra zsinagógánál tartott tüntetéseket a Palesztin Ifjúsági Mozgalom LA és a Code Pink LA szervezte egy izraeli ingatlanpiaci rendezvény ellen.

Az Izrael-ellenes aktivista csoportok és a zsidó közösség tagjai egymást vádolták az erőszak kirobbantásával, és videókat osztottak meg a történtekről a közösségi oldalakon. A zsidó közösség tagjai által megosztott videókon zsidók voltak láthatók, amint az Izrael-ellenes csoport tagjai a földön ütlegelik az Izrael-párti csoport tagjait.

A zsinagógánál történt zavargásokról való többórás hallgatás után Karen Bass, Los Angeles polgármestere megígérte, hogy további járőröket biztosít a nagyszámú zsidó lakosú negyedben, és találkozik a Los Angeles-i rendőrfőnökkel, hogy tovább tárgyaljanak a közbiztonságról.

"A mai erőszakos cselekmények a Pico-Robertson negyedben visszataszítóak voltak, és elfogadhatatlan, hogy akadályozzák az imahelyhez való hozzáférést."

- mondta Karen Bass, Los Angeles polgármestere, valamint hozzátette:

"Szeretném világossá tenni, hogy Los Angeles nem lesz menedékvára az antiszemitizmusnak és az erőszaknak. A felelősöket meg fogjuk találni és felelősségre fogjuk vonni. Katy Yaroslavsky tanácsosnővel, a Los Angeles-i Zsidó Szövetség vezérigazgatójával, Noah Farkas rabbival és más bűnüldöző és hitbéli vezetőkkel közösen fogok részt venni egy közösségi találkozón, ahol megtárgylajuk a következő lépéseket."

Daniel Greenfield újságíró, aki jelen volt a tüntetésen, a közösségi médiában elmondta, hogy a zsidó közösség tagjait medvesspray-vel és paprikaspray-vel és bors spray-vel fújták le, a rendőrség pedig nem reagált. Megjegyezte, hogy egyes tüntetők síszemüveg viselésével készültek "az erőszakra".

"Milliárdok fognak jönni, hogy megöljenek titeket"

- mondta állítólag egy keffiyeh-t viselő férfi Greenfieldnek.

Egy másik újságírónak, Cam Higby-nek pedig medvespray-t fújtak a szemébe, aki az X-en számolt be a történésekről, majd köszönetet mondott a helyi rabbiknak, valamint a szolgálaton kívüli mentőorvosoknak és a közösség tagjainak, akik ellátták, és segítettek neki, és vizet adtak neki annak ellenére, hogy semmit sem tudtak róla.

View this post on Instagram

A post shared by Los Angeles Magazine (@lamag)

Sam Yerbi aktivista és politikus azt mondta, hogy az erőszakos Izrael-ellenes aktivisták szétszéledtek a zsidó negyedekben, "zsidókra vadászva, és még több pusztítást és vandalizmust okozva". Greenfield azt is elmondta, hogy Izrael-ellenes aktivisták garázdálkodtak a zsidó negyedben, és embereket fenyegettek. Yerbi közzétett egy videót is az Instagramon, amelyen egy keffijét viselő férfi kettő, az autójából elővett bunkósbottal fenyegeti a lakókat. Egy másik általa megosztott videón a közösség tagjai beavatkoztak egy kóser étteremben történt Izrael-ellenes incidensbe.

View this post on Instagram

A post shared by @thepersianjewess

A PYM és a Codepink gyűléseket állítólag az "ellopott palesztin földek" állítólagos eladása elleni tiltakozásul szervezték, bár az ingatlanos rendezvény hirdetése nem jelezte, hogy mely területeken árulják a házakat.

"A rasszista telepes terjeszkedőket nem látjuk szívesen Los Angelesben!"

- írta a PYM LA.

"A földrablásnak ez a kirívó példája a saját kertünkben működik. A Nakba folytatódik, és szembe kell szállni vele!"

Az egyik Code Pink videón a tüntetők az intifádát skandálták, mint "egyetlen megoldást".

(Jpost)

Legfrissebb