Ugrás a tartalomra

Izrael: megszavazták az "észszerűségi teszt" eltörlését

Az ellenzék bojkottálta a törvényjavaslat zárószavazását.

Photo by Stanislav Vdovin / Unsplash

Az izraeli társadalmat megosztó, több mint 29 hete zajló tüntetések után a Knesszet véglegesen jóváhagyta azt a törvényt, amely megakadályozza, hogy a kormány és a miniszterek döntéseinek észszerűségét felülvizsgálja a bíróság. Ez az első jelentős törvényjavaslat, amelyet a jelenlegikormány igazságügyi reformja keretében elfogadtak.

A törvényjavaslatot 64 igen és 0 nem szavazattal fogadták el, az ellenzéki képviselők tiltakozásul bojkottálták a törvényjavaslat zárószavazását.

"A szavazásra a vasárnap reggel kezdődött, csaknem 30 órás folyamatos vitát követően került sor"

– számol be a Times of Israel.

Ez idő alatt több százezren vonultak az utcára akik a politikai hatalom bírósági ellenőrzésének korlátozása érdekében, vagy éppen az ellen tüntettek.

A törvény szövege szerint a bíróságoknak nem végezhet semmilyen ellenőrzést a kabinet és a miniszterek döntéseinek „ésszerűségét” illetően. - írja a neokohn.hu

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter is üdvözölte a törvény elfogadását.

"az utolsó pillanatig mindent megtettünk, de az ellenzék sajnos ellenezte a kompromisszumot"

– mondta.

"Benjamin Netanjahu miniszterelnök is elhagyta a plenáris ülést a szavazás alatt, miután a törvény mellett tette le a voksát."

A BBC beszámolói szerint a rendőrség vízágyúkat is bevetett és több tüntetőt is letartóztatott az izraeli parlament előtt a reformokról szóló kulcsfontosságú szavazás alatt.

Hétfőre mintegy 150 nagyvállalat és bank is sztrájkot hirdetett tiltakozásul.

Legfrissebb